Fondul de stabilizare al petrolului, creat in 2004 pentru a preintampina o eventuala scadere brusca a preturilor petrolului, a crescut la 2,049 mii de miliarde de ruble (76,51 miliarde de dolari) incepand cu 1 noiembrie 2006.

La data de 1 octombrie 2006 acest fond se ridica la 1, 89 mii de miliarde de ruble (70,57 miliarde de dolari). Acest fond, unde sunt virate taxele de export si taxele de exploatare pentru petrolul care este vandut la un pret peste 27 de dolari pe baril, a fost transformat in totalitate in moneda straina. Ministrul rus a precizat ca veniturile provenite de pe urma investitiilor facute de acest fond au atins nivelul de 13,9 miliarde de ruble (519 milioane de dolari), ceea ce ar reprezenta o crestere anuala a fondului de aproximativ 6,54%.

Gref a declarat ca fondul detine 32 de miliarde de dolari, 25 de miliarde de euro si aproximativ 3,8 miliarde de lire sterline, la care se adauga si 153 de miliarde de ruble (5,71 miliarde de dolari) reprezentand venituri suplimentare care nu au fost inca transformate in moneda straina, informeaza NewsIn.Ministerul de finante strange momentan propuneri privind posibilitatea de a imparti in doua acest fond, o idee care este sustinuta de presedintele rus Vladimir Putin.

Aceasta impartire ar aduce cu sine formarea in primul rand al unui fond de rezerva care ar reprezenta un sprijin pentru buget si ar fi compus din active extrem de fluide ce ar putea fi convertite rapid in lichiditati iar in al doilea rand un fond ce ar fi compus din investitii in actiuni la firme cu performante economice excelente, pentru a genera profit.

Totusi, un reprezentant important al ministerului economiei a declarat pentru cotidianul rus de afaceri Vedomosti ca recentele profituri substantiale obtinute pe fondul preturilor foarte ridicate la petrol ar trebui sa fie investite in infractructura problematica si sectorul industrial, lucru ce ar putea fi interpretat ca posibile dispute privind politica monetara pentru perioada ce va urma. Multi analisti occidentali au declarat ca o astfel de impartire a fondului rusesc ar pune o oarecare distanta intre acest fond si politicienii populisti, care ar dori sa cheltuie o parte din aceste fonduri pentru masuri de asistenta sociala pentru a castiga capital politic inainte de alegerile din 2007


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »