Productia petroliera a Rusia pentru luna octombrie a scazut pentru a doua luna la rand pana la 9,71 milioane barili pe zi, in mare parte din cauza litigiului dintre Rusia si firma Exxon Mobil privind proiectul Sakhalin-1, care intarzie demararea procesului de productie
Ministrul rus al energiei a anuntat ca productia de petrol a scazut pana la 9,71 milioane de barili pe zi in luna octombrie, dupa ce in septembie se inregistrase o productie de, 9,75 milioane de barili pe zi, ambele valori fiind sub nivelul record al productiei inregistrat in luna august, de 9,76 milioane de barili pe zi.

Productia a atins acest nivel record in luna august pe fondul majorarii ritmului de productie de la zacamantul Sakhalin-1, detinut de Exxon, care declarase atunci ca va mentine constant ritmul de productie de la acest terminal la aproximativ 250 de mii de barili pe zi pana la sfarsitul anului.

In luna octombrie insa productia la acest terminal a fost redusa la 30 de mii de barili pe zi din cauza ca oficialitatile ruse au informat gruparea americana ca acest terminal nu poate sustine momentan operatiuni de export, cerand o serie de noi verificari.

Aceasta decizie a Kremlinului a fost comentata de multi analisti drept o intentie a statului rus de a-si extinde monopolul asupra resurselor strategice nationale. Productia pentru luna octombrie a fost cu doar 0,9% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului 2005, reprezentand cea mai slaba performanta de la an la an inregistrata in ultimul timp.

Cresterea anuala a productiei a scazut in 2005 la doar 3%, urmand unor ani in care cresterea a fost substantiala, atingand 9% in 2004 si 11% in 2004. Analistii au pus aceasta scadere pe seama diminuarii rezervelor din principalele regiuni de productie precum Siberia de vest si pe implicarea tot mai pregnanta a companiilor de stat in sectorul energetic, aceste companii fiind mult mai putin eficiente decat grupurile internationale private.

Agentia Internationala a Energiei a anuntat ca nu preconizeaza o crestere a productie de petrol in Rusia inainte de lansarea exploatarii unor noi zacaminte din Siberia de est la jumatatea deceniului viitor. Conform informatiilor publicate de ministerul rus al energiei, grupul petrolier de stat Rosneft a inregistrat cea mai mare crestere economica dintre firmele rusesti, in timp ce alte firme energetice active in Rusia, precum TNK-BP, au inregistrat ritmuri de crestere aproape nule.

Momentan Rosneft detine cele mai importante zacaminte petroliere din Rusia, cumparate de la firma aflata in faliment Yukos cu ocazia licitatiilor fortate de statul rus, in decembrie 2004. Productia de petrol a Rosneft pentru perioada ianuarie-octombrie a crescut cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la nivelul de 1,62 de milioane de barili pe zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri