Comisia Europeana a cerut vineri Rusiei sa se consulte cu Georgia in legatura cu cresterea pretului gazului si a sugerat sa coreleze pretul pentru Tbilisi cu cel al pietei intr-un ritm la care statul caucazian sa poata face fata.

Gigantul rus Gazprom a amenintat joi ca va dubla pretul gazului livrat Georgiei in 2007, intensificand presiunea exercitata asupra Tbilisiului in contextul crizei ruso-georgiene, informeaza NewsIn. Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca organismul sustine, in general, o corelare treptata cu pretul pietei. "Dar, dupa cum spunem mereu, aceasta tranzitie trebuie realizata in urma consultarilor cu tara partenera si desfasurata intr-un ritm caruia sa ii poata face fata tara consumatoare", a explicat Emma Udwin.

Un oficial al Gazprom a anuntat ca societatea a cerut Georgiei sa plateasca 230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz, fata de 110 dolari, pretul curent. Mica republica din Caucaz ar plati mai mult decat orice alta republica fosta sovietica, cu exceptia statelor Baltice, pentru gaz, la fel de mult ca unii dintre clientii bogati, membri UE, ai Gazprom, in cazul in care acesta va ramane pretul final.

Relatiile dintre Rusia si Georgia s-au tensionat pe masura ce aceasta s-a apropiat de Uniunea Europeana, situatie similara cu cea a Ucrainei, dupa ce o serie de state ce au facut parte din fostul bloc sovietic s-au alaturat organismului international in 2004.

Agentia de rating Standard and Poor a estimat ca o crestere a pretului gazului cu 120 de dolari ar duce la o diminuare a produsului intern brut in 2007 cu 11 procente. La aceasta diminuare se adauga o scadere de 1,2 puncte procentuale a PIB, la care Tbilisi a anuntat ca se asteapta in urma sanctiunilor ruse.

Cresterea pretului gazelor ruse nu va fi o catastrofa pentru Georgia

Presedintele georgian prooccidental Mihail Saakasvili a declarat, vineri, ca dublarea pretului gazelor ruse "nu va fi o catastrofa" pentru tara sa, care se bazeaza pe alte surse de aprovizionare si alte surse de energie.

"Nu cred ca va fi o catastrofa, dar cu siguranta va fi un precedent negativ pentru toata lumea. Energia nu trebuie sa fie un instrument politic", a spus Saakasvili, care participa la al optulea summit Crans Montana Forum de la Monte Carlo. Gazprom a oferit Georgiei un contract care dubleaza pretul gazelor pe care le livreaza, pentru 2007.

"Avem solutii", a spus presedintele georgian. in afara de "sursele alternative de energie" Georgia primeste gaz din Azerbaidjan si ar putea negocia chiar si cu Iranul, a subliniat el. "Dorim sa avem relatii de prietenie cu toti vecinii nostri, inclusiv cu Rusia", a spus Saakasvili, adaugand ca va participa la summitul CSI de la Minsk, care va avea loc la sfarsitul lunii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri