Rezultatele in ceea ce priveste somajul, deficitul bugetar si veniturile fiscale contureaza o imagine in parametri foarte performanti a economiei germane, la fel ca in perioada dinaintea reunificarii, in 1990. somajul a inregistrat cel mai scazut nivel pentru luna octombrie, de la reunificare. Veniturile fiscale, sustinute de cresterea economica si de scaderea numarului celor fara loc de munca, vor atinge cel mai ridicat nivel din 1990 incoace, la fel ca si deficitul bugetar, care, in 2007, va inregistra cel mai scazut nivel tot de la reunificare.

Rezultatele reprezinta concluzia dupa cateva luni de evolutie pozitiva, caracterizata prin descresterea treptata a ratei somajului, prin relansarea investitiilor intreprinderilor si a consumului intern, si prin nivelul performant al exporturilor.

Ministrul german al muncii, Franz Müntefering, declara, joi, ca se bucura pentru evolutia inregistrata de piata muncii, iar responsabilul pentru buget al Uniunii Crestin-Democrate din Germania (CDU) a anuntat, vineri, obtinerea unor venituri fiscale de 40 de miliarde de euro, conform ultimelor estimari pentru anul acesta si anul viitor.

Ministrul german de finante, social-democratul Peer Steinbrück, a apreciat acest anunt ca foarte pozitiv. "Aceasta este o veste buna pentru cetatenii germani", a declarat Steinbrück, potrivit NewsIn.

Parerea cetatenilor germani pare a fi, totusi, alta, fapt relevat de sondajele care arata ca simpatia de care se bucura cancelarul german si guvernul pe care il conduce este in cadere libera. Un numar de 83% dintre germani declara ca "sunt putin sau deloc satisfacuti" de munca echipei aflate la putere, conform datelor unui sondaj, publicat, la inceputul saptamanii, de ziarul Der Spiegel.

Rezultatele sondajului mai indica faptul ca pentru 66% dintre respondenti obiectivele politice ale Angelei Merkel sunt neclare, iar un numar de 53% dintre subiectii sondajului considera ca Angela Merkel se pricepe mai putin la economie, comparativ cu predecesorul acesteia, Gerhard Schröder.

Analistul economic de la Bank of America, Holger Schmieding, este de parere ca este dificil de inteles mentalitatea germanilor. "Nu este intotdeauna foarte usor sa ii intelegi pe germani. Economia Germaniei a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, insa popularitatea guvernului condus de Angela Merkel a scazut din nou", a comentat Schmieding. Doua reforme majore initiate de actualul guvern se refera la sistemul de sanatate si la cel de impozitare a intreprinderilor.