China si Africa au semnat, duminica, cu ocazia summit-ului de la Beijing, un numar de 16 acorduri care prevad o cooperare bilaterala mai stransa, politica si economica, valoarea totala a contractelor fiind de 1,9 miliarde de dolari, transmite AFP, citata de NewsIn.
Cea mai mare reuniune diplomatica organizata vreodata de China, semn al importantei pe care aceasta tara, a patra economie mondiala, o acorda continentului african, a fost incheiata prin adoptarea unui plan de actiune, pentru perioada 2007-2009.

Declaratia transmisa la finalul summitului pune accentul pe egalitatea politica, increderea reciproca, cooperarea economica bilateral avantajoasa si schimburile culturale, conform declaratiilor presedintelui Chinei, Hu Jintao, care a citit textul declaratiei.

Documentul adoptat cu ocazia intalnirii China-Africa solicita, de asemenea, tarilor bogate sa isi respecte angajamentele luate cu privire la deschiderea pietelor interne, la acordarea de ajutor financiar si la reducerea datoriilor.

La aceasta a treia editie, din anul 2000, a Forumului de Cooperare China-Africa (FCCA), mediatizat la Beijing ca un congres al partidului comunist, au participat peste 40 de sefi de state si de guverne din cele 48 de tari invitate.

Presedintele Chinei, Hu Jintao, anuntase, sambata, la deschiderea forumului, adoptarea unor masuri pentru Africa: dublarea ajutorului financiar in trei ani, anularea partiala a datoriei, acordarea de imprumuturi cu dobanzi preferentiale.

Un numar de 16 acorduri au fost semnate, duminica, a caror valoare totala se ridica la suma de 1,9 miliarde de dolari. Nu a fost semnat niciun contract cu obiect concret, ci o serie de acorduri prin care se exprima dorinta comuna de cooperare in domenii din ce in ce mai diversificate, fapt care poate fi semnul unui angajament comercial durabil.

Africa, fost teritoriu pe care China incercase sa il cucereasca din punct de vedere politic in timpul anilor '60, a devenit din ce in ce mai mult o sursa fundamentala de aprovizionare cu energie pentru China, care trebuie neaparat menajata. Primirea exceptionala pe care China a rezervat-o participantilor la reuniune, intr-un Beijing decorat in culori africane, reprezinta imaginea clara a ofensivei diplomatice lansata de China in perioada ultimilor ani. Sunt foarte putine tarile africane pe care presedintele chinez nu le-a vizitat in perioada 2005-2006.

Specialistii in relatiile internationale afirma ca statul chinez doreste aprofundarea relatiilor sale cu tarile africane. "Chinezii incearca sa intretina relatii mai apropiate cu toate tarile Africii", a declarat David Zweig, specialist in relatii internationale.

Un numatr de cinci state africane intretin inca relatii diplomatice cu Taiwan, considerat de catre oficialii de la Beijing ca insula rebela. Seful diplomatiei chineze, Li Zhaoxing, a solicitat, duminica, respectarea, in principiu, a unei singure Chine.

China este, de altfel, foarte bine primita de conducerea statelor africane. Aceasta tara nu pune conditii unor state pe care occidentul le arata cu degetul, ca Sudan sau Zimbabwe, si care au fost reprezentate la summit-ul de la Beijing, la cel mai inalt nivel.

Zweig considera ca statul chinez, desi nu recunoaste public acest lucru, sfideaza pozitiile FMI sau ale SUA in zona africana. "Conducatorii chinezi nu admit public acest lucru, insa atitudinea lor sfideaza oarecum pozitiile FMI sau ale Statelor Unite pentru acordarea de ajutoare", a declarat analistul.

Cooperarea economica a fost tema centrala a reuniunii. Chestiunile stanjenitoare, cum este situatia umanitara dezastruoasa de la Darfour, au fost evitate.

In China unele voci se ridica pentru a-si manifesta ingrijoarea cu privire la o prezenta economica si comerciala chineza, care nu este intotdeauna foarte bine vazuta de catre populatiile locale, insa majoritatea presedintilor africani se felicita pentru obtinerea unor astfel de angajamente. Zweig comenteaza atitudinea conducatorilor statelor afircane. "Tarile africane cauta toate posibilitatile comerciale posibile, vor sa vanda toate resursele lor naturale, vor imprumuturi, vor proiecte pentru construirea de infrastructura", apreciaza Zweig.

Urmatorul summit China-Africa va avea loc peste trei ani, in Egipt. Premierul chinez, Wen Jiabao, a pariat ca la data respectiva, comertul bilateral se va cifra la apropae o suta de miliarde de dolari, adica un nivel dublu comparativ cu cel estimat pentru 2006.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri