Presedintele Asociatiei producatorilor de brazi din Danemarca, Kaj Oestergaard, a declarat ca numarul de brazi existenti nu este suficient, ca sa acopere cererea in crestere in Danemarca si in restul Europei, informeaza NewsIn. "Nu sunt destui brazi, ca sa satisfaca nivelul de cerere in crestere, in Danemarca si in restul Europei, ceea ce explica si estimarea de majorare a preturilor, care survine dupa cea similara de anul precedent", a spus Oestergaard.

Presedintele Asociatiei producatorilor danezi de brazi a precizat ca situatia este asemanatoare si in cazul marilor producatori din Germania, Franta si Austria. Criza brazilor este rezultatul supraproductiei europene de la sfarsitul anilor '90 si a pierderilor pe care le-au suferit in special producatorii danezi, care au redus drastic plantatiile lor de brazi, pana in 2004.

Danemarca produce intre opt si noua milioane de brazi anual. O cantitate de 90% dintre acestia este exportata in Europa, mai ales in Germania, Marea Britanie, Franta si Austria. Germania importa jumatate din totalul brazilor exportati de Danemarca. Vanzarile anului 2005 s-au cifrat la aproximativ 1,2 miliarde de coroane daneze (160 de milioane de euro), din care suma de 1,1 miliarde provine din exporturile efectuate. Pretul mediu al unui brad anul acesta va fi intre 250 si 300 de coroane (33,5-40,2 euro), comparativ cu 200-250 de coroane, in 2005.