La inceputul lunii august, pretul barilului de petrol a ajuns la aproximativ 80 de dolari, atingand astfel un nivel istoric, informeaza NewsIn. Prudenta, Comisia Europeana estimeaza ca riscurile de crestere sau de scadere a pretului petrolului sunt echilibrate. "Din evolutiile din anii trecuti am aflat ca pretul petrolului poate varia in ambele sensuri", au declarat reprezentantii executivului UE.

Tensiunile geopolitice, in special cele din Orientul Mijlociu (Israel, Iran), s-au diminuat, dupa varful de intensitate pe care l-au atins in luna august, insa ar putea fi reluate. Pe de alta parte, cererea de pe piata petroliera a scazut, in special din cauza regresului economiei americane, compensand riscurile politice, au mai precizat reprezentantii executivului UE.

Pretul petrolului a depasit, luni, pentru putin timp, pragul de 59 de dolari pe baril, dupa atacul asupra unei instalatii petroliere nigeriene, pentru ca apoi sa scada, la bursa din New York, cu 51 de centi, pana la 58,63 de dolari pe baril. Pretul barilului Brent a avut o evolutie similara, scazand cu 52 de centi, tot pana la valoarea de 58,63 de dolari pe baril.