Un milion de persoane au manifestat duminica la Barcelona in favoarea unitatii Spaniei, conform unei estimari oferite de prefectura, care reprezinta statul spaniol in regiunea Catalonia, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Politia locala a estimat ca 300.000 de persoane au participat la manifestatia la care au fost fluturate mii de drapele ale Spaniei si Cataloniei, la doua zile dupa declaratia de independenta proclamata in parlamentul catalan.

Organizatorii, Societatea Civila Catalana (CSC), au avansat la randul lor, la finalul manifestatiei, cifra de 1,3 milioane de participanti.

Ulterior, politia a oferit propria estimare, spunand ca circa 350.000 de persoane au luat parte la manifestatie.

Ines Arrimadas, de la partidul de centru Ciudadanos, liderul de opozitie din parlamentul catalan, a luat parte la mars si a facut apel la restaurarea 'simtului realitatii si a democratiei' in regiune.

Citeste si:
Cele mai frumoase plaje din Spania in care sa mergi in vacanta de vara
Vacanta in Spania: Plaje cu...

CSC a organizat si primul mars anti-secesiune, care a avut loc la 8 octombrie si la care participarea a fost estimata la peste un milion de persoane.

Liderul catalan, Carles Puigdemont, se poate prezenta la alegeri

Liderul separatist catalan destituit de Madrid, Carles Puigdemont, 'se poate prezenta la alegeri in regiunea Catalonia, convocate de guvernul spaniol pentru 21 decembrie, atat timp cat justitia nu adopta alta decizie, a declarat duminica ambasadorul Spaniei in Franta, Fernando Carderera, relateaza AFP.

'Toata lumea este incurajata sa participe si Carles Puigdemont este invitat sa candideze. Da, se poate prezenta', a declarat Fernando Carderera, potrivit postului de radio francez Europe 1.

Intrebat in legatura cu urmaririle judiciare pentru 'rebeliune' care vor fi declansate saptamana viitoare de Madrid impotriva liderului catalan, ambasadorul spaniol a raspuns: 'Judecatorilor le revine sarcina sa decida daca a incalcat sau nu legea. Pentru moment, se poate prezenta la alegeri'.

Citeste si:
Val de canicula in Europa: "El infierno is coming"
Val de canicula in Europa:...

Guvernul spaniol a convocat alegeri regionale in Catalonia pentru 21 decembrie in urma destituirii executivului de la Barcelona.

Daca populatia catalana 'crede ca traieste in afara Spaniei, traieste intr-o tara imaginara. Nu exista nicio consecinta a acestei declaratii de independenta unilaterale' proclamata kineri de parlamentul regional, a reafirmat ambasadorul spaniol.

Diplomatul a afirmat de altfel 'ca nu crede sa fi fost o revolta in politie sau in randul functionarilor deoarece acestia au jurat credinta' statului.

Puigdemont 'poate face apel la un fel de rezistenta, nu cred ca va fi urmat', a adaugat ambasadorul spaniol.

Citeste si:
Franta, Germania si Spania vor sa construiasca un avion "invizibil"
Franta, Germania si Spania...

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezolutie care declara ca regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independant luand forma unei republici'.

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului sa suspende autonomia Cataloniei, o masura fara precedent in 40 de ani de democratie. Guvernul spaniol vrea sa destituie executivul regional, sa controleze politia catalana si sa puna sub tutela parlamentul regional.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Nokian Tyres construieste un nou centru de testare de mare viteza