China intentioneaza sa negocieze un tratat de liber schimb cu India, care ar liberaliza comertul intre cele mai populate tari de pe glob, formand, astfel, o piata de 2,3 miliarde de consumatori.
"Ca urmare a redeschiderii unui post comercial de frontiera, guvernul nostru evalueaza posibilitatea unor negocieri pentru crearea unei zone de liber schimb", a declarat viceministrul comertului chinez, Fu Ziying, dupa cum informeaza NewsIn.

Cei doi giganti asiatici au deschis, la inceputul lunii iulie, o veche ruta comerciala himalayana, inchisa in urma unui conflict de granita din 1962, ca semn al apropierii economice si politice a celor doua state, in ultimii ani.Pana la inceputul secolului XX, 80% din comertul sino-indian trecea prin acest post frontalier, situat intre Tibetul chinezesc si Sikkim, din India."Trebuie sa urmam tendinta actuala, de globalizare economica si sa ajutam la liberalizarea comertului", a declarat viceministrul chinez.

China poarta deja negocieri pentru incheierea unor astfel de acorduri cu Singapore, Australia, Noua Zeelanda si cu Pakistanul, precum si cu Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).Zona de liber schimb cu ASEAN, care este programata sa intre in vigoare in 2010, ar trebui sa devina cea mai importanta din lume, ingloband o populatiei de 1,8 miliarde de persoane. Aceasta zona ar fi, insa, devansata, in cazul in care se formeaza o astfel de zona comerciala intre China si India.Pe de alta parte, exista, inca, o serie de neintelegeri intre cele doua puteri emergente asiatice.

India sustine ca statul chinez ocupa 38.000 de kilometri patrati din teritoriul indian, in timp ce autoritatile de la Pekin revendica, inca, statul indian Arunachal Pradesh. Cu toate acestea, cele doua state sunt de acord ca trebuie sa continue sa negocieze in privinta comertului bilateral, care, desi se afla in cresetere puternica (de 37,5% in 2005, in raport cu 2004), ramane la un nivel modest, de 18,73 de miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri