Statele din zona euro ar trebui sa profite de actuala crestere economica pentru a implementa noi reforme, in loc sa astepte pana in momentul unei crize, care le-ar obliga la schimbari fortate, au conchis ministrii de finante din Uniunea Europeana, prezenti la intalnirea Ecofin, relateaza Reuters
"Ne aflam intr-o perioada de ascensiune, sunt vremuri bune, de care trebuie sa profitam", a declarat, potrivit NewsIn, comisarul european pentru probleme economice si monetare, Joaquin Almunia, dupa intalnirea de luni, de la Bruxelles, a ministrilor de finante europeni. "Nu putem accepta ca nu putem lansa reforme decat in perioade de criza. Nu vrem sa asteptam pana data viitoare pentru a putea lasa reforme structurale", a declarat Almunia.

Ministrii celor 12 state care au adoptat moneda unica au discutat un proiect elaborat de un grup de ministri de finante si de oficiali ai bancii centrale care fac parte din Comitetul pentru Politici Economice, care evalueaza cele mai bune metode pentru introducerea unor reforme structurale.

"Provocarea pentru specialistii care elaboreaza politicile este sa introduca reformele in perioade economice stabile si sa implementeze reformele structurale inainte sa se ajunga la o situatie de criza", se preciza in acest document.

Discutiile despre reforma au loc in contextul in care Comisia Europeana a imbunatatit previziunile de crestere pentru zona euro, de la 2,5%, cat se estimase anterior, la 2,6% si a proiectat o noua crestere de 2,2% in 2008, dupa o scadere de 2,1% in 2007. Almunia le-a solicitat, in mod repetat, statelor membre UE sa profite de cresterea economica pentru a consolida sectorul finantelor publice, care trebuie sa sustina populatia imbatranita a zonei euro.

Presedintele Ecofin si premierul Luxemburgului, Jean-ClaudeJuncker, a declarat ca politicienii stiu ce au de facut, insa nu stiu cum sa castige alegerile, dupa ce au facut ceea ce trebuia, din cauza impactului negativ pe care reformele il au asupra votantilor.

Documentul elaborat de membrii Comitetului pentru Politici Economice le cere ministrilor sa castige sustinerea populatiei pentru reforme, in special daca acestea au efect pe termen lung. Acesta citeaza exemplul Frantei, care nu a pregatit populatia in acest sens si nu a obtinut acordul acesteia, neputand apoi sa implementeze o reforma a codului muncii, prin care guvernul incerca sa reduca protectia pentru angajare a lucratorilor cu mai putin de doi ani experienta.

De asemenea, proiectul mai recomanda lansarea simultana a unor pachete de reforme coerente, care sa aduca schimbari atat pe piata muncii si a produselor, cat si reforme fiscale, pentru a maximiza efectul acestor masuri. Documentul citeaza, de acesta data, exemplul Austriei, care, din 2000, se apropie de un buget echilibrat, a efectuat reforme pentru pensionare si a privatizat retele industriale precum cele energetice, facand, in acelasi timp, schimbari in sistemul de taxe.

Almunia a mai declarat ca unele reforme, precum crearea unei piete unice a energiei sau unificarea pietelor financiare au o evidenta dimensiune europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri