Marea Britanie si aliatii acesteia au repins, marti, presiunile francezilor pentru limitarea dreptului cetatenilor de a lucra peste limita de 48 de ore, pe saptamana, disputa blocand, totodata, alte propuneri pentru modificarea legislatiei muncii in UE, informeaza NewsIn
Franta, Italia, Spania, Grecia si Cipru au blocat o propunere de compromis facuta de Finlanda, care asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, pentru reformarea directivei referitoare la timpul de lucru, pentru ca au solicitat ca Marea Britanie sa nu mai aiba, pana la urma, dreptul de a opta daca aplica sau nu aceasta politica.

Ministrul finlandez de finante, Tarja Filatov, a declarat ca nu se va putea solutiona aceasta chestiune in cadrul actualei intalniri. "Trebuie sa observam ca mai exista o minoritate de cinci state care doreste ca posibilitatea de optiune sa fie suspendata si care poate bloca negocierile, prin urmare cred ca nu are niciun rost sa incercam sa rezolvam aceasta problema, nu in cadrul acestei intalniri", a declarat oficialul finlandez.

Unul dintre obiectivele reformei legislative este sa reglementeze mai bine derogarile de la plafonul de 48 de ore, stabilit prin legislatia europeana, pe care le pot negocia patronii, individual, de la un caz la altul. Aceste derogari, in principiu exceptionale, cunoscute inca sub denumirea engleazeasca "opt out", sunt considerate abuzive in Marea Britanie.

Inca de la deschiderea acestui dosar, divizarea mebrilor UE din punct de vedere social a impus doua tabere. Una dintre acestea, reprezentata de Paris, doreste suspendarea progresiva a acestor derogari, in numele protectiei muncitorilor. Cealalta tabara, reprezentata de Londra, refuza abolirea derogarilor, in numele libertatii de alegere si al competitivitatii economice.

Compromisul propus de Helsinki incerca, in special, datorita altor forme de flexibilitate, cum este calculul timpului lucrat in total intr-un an, sa faca mai putin atractiv recursul la derogari individuale. Aceasta propunere era departe de a obtine unanimitatea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri