Presedintele american, Donald Trump, a decis sa retraga Statele Unite dintr-un Pact mondial al ONU care viza imbunatatirea gestionarii internationale a imigrantilor si refugiatilor, considerat "incompatibil" cu politica sa legata de imigratie, a anuntat sambata misiunea americana la ONU.

"Astazi, misiunea americana de pe langa ONU l-a informat pe secretarul general ca Statele Unite isi incheie participarea lor la Pactul mondial privind migratia", indica un comunicat al reprezentantei diplomatice a SUA, citat de Agerpres. In septembrie 2016, cei 193 de membri ai Adunarii Generale a ONU au adoptat in unanimitate un text intitulat Declaratia de la New York pentru refugiati si imigranti, document in baza caruia Inaltul Comisar pentru refugiati a fost mandatat sa propuna, in raportul sau anual la Adunarea Generala din 2018, un Pact mondial asupra imigrantilor si refugiatilor.

"Declaratia de la New York cuprinde mai multe dispozitii care sunt incompatibile cu politicile americane privind imigratia si refugiatii si principiile statuate de administratia Trump in materie de imigratie", subliniaza comunicatul misiunii americane la ONU. "In consecinta, presedintele Trump a decis incheierea participarii Statelor Unite la pregatirea Pactului care vizeaza obtinerea unui consens la ONU in 2018", adauga aceeasi sursa.

Chestionata pe acest subiect, ONU nu a putut raspunde imediat la anuntul retragerii Statelor Unite.

"America este mandra de mostenirea sa in materie de imigratie si de leadershipul sau in sustinerea imigrantilor si a refugiatilor din intreaga lume", a subliniat ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley. "Nicio tara nu a facut mai mult ca Statele Unite iar generozitatea noastra va continua. Dar deciziile noastre asupra politicilor de imigratie trebuie sa fie mereu luate de americani si doar de americani. Noi vom decide cel mai bun mod de a ne controla frontierele si cine va fi autorizat sa intre in tara noastra", a adaugat Haley, in acelasi comunicat.

Citeste si:
Revista presei, 23 octombrie: s-a reluat procesul "Colectiv"
Revista presei: s-a reluat...

"Abordarea mondiala a Declaratiei de la New York este chiar incompatibila cu suveranitatea americana", a incheiat ambasadoarea SUA la ONU.

Sub presedintia republicana a lui Donald Trump, Statele Unite s-au retras deja din mai multe angajamente luate sub administratia lui Barack Obama, cum ar fi Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. Mai recent, actualul lider de la Casa Alba a decis sa retraga Statele Unite din Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO).

Sursa foto: Evan El-Amin / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Pactul global cu privire la migratii este adoptat luni