"Acum un an, multi credeau ca 2017 se va dovedi a fi un an volatil date fiind ascensiunea aparent imposibila a lui Trump si socul Brexit. In schimb, am avut parte de un an prin care am navigat incredibil de lin, ce a dus la cresterea activelor riscante din toata lumea fara a exista nici macar o furtuna. Dar in 2018, balanta inclina in favoarea unor riscuri pronuntate de volatilitate, caci ironia perioadelor lungi de liniste si multumire in pietele de active este ca acestea sadesc semintele unei viitoare volatilitati pe masura ce investitorii subestimeaza riscurile privind evenimentele extreme si isi supra-stimuleaza pariurile pe baza continuarii ciclului", arata directorul strategiei FX, John J. Hardy.

In continuare acesta subliniaza ca previziunile nu prezinta doar preocupari legate de caderea pietei. "Trecem prin toate subiectele, de la bancile centrale importante care si-au pierdut suflul politic si o noua criza politica in UE, la China care sapa la temelia statutului dolarului american de valuta de rezerva si la o noua primavara politica ce apare in sudul Africii. E posibil sa nu nimerim niciunul dintre acestea, dar nu asta e ideea. Sarcina noastra este, mai degraba, de a stimula dezbaterea si sa ne gandim in ce directie imprevizibila s-ar putea indrepta lucrurile la punctele de inflexiune importante cum sunt cele pe care le va aduce, inevitabil, 2018".

Fed isi pierde independenta. Trezoreria SUA preia controlul

Fed isi pierde independenta. Trezoreria SUA preia controlul

Atat Republicanii, cat si Democratii concureaza pentru o cota cat mai mare a votului populist pe masura ce ne apropiem de alegerile de la jumatatea mandatului din 2018, in timp ce disciplina de buget este in totalitate absenta iar reducerile fiscale ale Partidului republican aduc o insuficienta masiva a veniturilor care se va inrautati pe masura ce SUA intra in recesiune.

Economia slaba si dobanzile mai mari si inflatia va lasa Fed fara niciun raspuns cu privire la politica monetara. Fed devin un tap ispasitor pentru slaba performanta a economiei, o piata de obligatiuni zbuciumata si o inegalitate care se adanceste. Trezoreria preia puterea in caz de urgenta si forteaza banca centrala sa plafoneze randamentele guvernamentale SUA la 2,5% pentru titlurile pe termen lung pentru a impiedica o prabusire a pietei de obligatiuni, o politica ce a fost ultima data in vigoare imediat dupa terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Sursa foto: Orhan Cam / Shutterstock

Banca Japoniei, fortata sa abandoneze controlul curbei de randament

Banca Japoniei, fortata sa abandoneze controlul curbei de randament

Politica Bancii Japoniei de a controla curba de randament depinde de dobanzile globale mici si de randamente mici, iar in 2018 acest centru pur si simplu nu se va mai sustine. Pe masura ce creste inflatia, si randamentele vor creste, iar rezultatul va fi o prabusire fantastica a yenului. In cele din urma, banca va fi nevoita sa apeleze la masuri in stilul relaxarii cantitative, dar nu inainte ca USDJPY sa atinga 150, dupa care se va devaloriza rapid la 100.

Sursa foto: belekekin / Shutterstock

China scoate pe piata Petro-Renminbi

China scoate pe piata Petro-Renminbi

China este de departe cel mai mare importator de petrol si multe tari producatoare sunt deja mai mult decat bucuroase sa tranzactioneze pe baza de yuan. Avand in vedere ca puterea si amploarea SUA palesc, si dat fiind succesul contractelor futures pentru marfuri pe baza de CNY in general, decizia Shanghai International Energy Exchange de a lansa un contract futures pentru titei pe baza de yuan are un succes galopant. Introducerea petro-yuanului duce la aprecierea cu peste 10% a CNY fata de dolar, ducand rata USDCNY sub 6,0 pentru prima data.

Sursa foto: TonyV3112/ Shutterstock

Cresteri ale volatilitatii dupa prabusirea rapida a burselor

Cresteri ale volatilitatii dupa prabusirea rapida a burselor

Pietele din toata lumea abunda din ce in ce mai mult de indicii si ingrijorari, iar colapsul volatilitatii observat in toate clasele de active in 2017 nu face exceptie. Minimele istorice ale indicilor VIX si MOVE sunt insotite de maxime record in actiuni si in sectorul imobiliar, iar rezultatul este un butoi cu pulbere gata sa explodeze pe masura ce S&P 500 pierde 25% din valoare intr-o evolutie rapida, spectaculoasa, unica, amintind de 1987.

O serie intreaga de fonduri de volatilitate pe termen scurt este maturata, iar un fost trader necunoscut cu tranzactii pe volatilitate pe termen lung realizeaza un castig de 1000% si devine instant legenda.

Sursa foto: Bacho / Shutterstock

Votantii americani trec la extrema stanga in 2018

Votantii americani trec la extrema stanga in 2018

Datele demografice in schimbare din SUA, care deja plaseaza categoria „Millenials”, cei sub 35 de ani, ca fiind mai mare decat reprezentantii baby boom-ului de dupa razboi va avea un impact dramatic asupra politicii in 2018. Repulsia generala a votantilor tineri fata de Donald Trump, prapastia tot mai mare a inegalitatii, agravata si mai mult de reforma cinica fiscala a Republicanilor, si o noua rasa de candidati democrati care nu se tem sa faca apel la un populism in stil Sanders, de stanga, va duce la o prezenta in masa a generatiei „Millenials” la scrutinul din noiembrie.

Democratii indeparteaza dezbaterea de reforma fiscala si o indreapta spre stimulente de cheltuieli pentru mase. Populismul adevarat inseamna sa imparti carnetul de cecuri pentru 90%, iar asta inseamna stimulente fiscale, la naiba cu deficitele. Randamentele SUA pe 30 de ani ale Trezoreriei trec de 5%.

Sursa foto: Gino Santa Maria / Shutterstock

Imperiul austro-ungar ameninta sa preia UE

Imperiul austro-ungar ameninta sa preia UE

Diferenta dintre vechile tari membre de baza ale UE si tarile membre mai noi si mai sceptice se va mari pana la a ajunge o prapastie de netrecut in 2018 si, pentru prima data din 1951 pana acum, centrul politic de gravitate al Europei se va muta de la cuplul franco-german catre ECE.

Nu va dura mult pana cand blocajul institutional al UE va ingrijora pietele financiare. Dupa atingerea unor noi maxime fata de G10 si multe valute din pietele emergente pana catre finalul lui 2018, euro va scadea rapid fata de paritatea cu USD.

Sursa foto: MKA Graphics / Shutterstock

Bitcoin este aruncata la lupi

Bitcoin este aruncata la lupi

Bitcoin creste in 2018 la peste 60 000 de dolari si, cu o capitalizare a pietei de peste 1 trilion de dolari pe masura ce aparitia contractului futures pentru Bitcoin in decembrie 2017 duce la o mobilizare a implicarii din partea investitorilor si fondurilor care se simt mai confortabil tranzactionand futures decat sa adune fonduri la burse de criptovalute.

Totusi, in scurt timp, fenomenul Bitcoin va constata ca i s-a tras covorul de sub picioare pe masura ce Rusia si China trec cu dexteritate in planul doi si chiar interzic criptovalutele nesanctionate pe plan local. Dupa maximul spectaculos din 2018, Bitcoin se prabuseste si schiopateaza in 2019 apropiindu-se de „costul de productie” fundamental de 1000 dolari.

Sursa foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock

Primavara sud-africana duce la inflorirea Africii de Sud

Primavara sud-africana duce la inflorirea Africii de Sud

In 2018, dupa o conjunctura surprinzatoare, un val de tranzitie democratica se raspandeste in Africa sub-sahariana. Demiterea fortata a presedintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe, la finalul lui 2017, declanseaza un val de schimbari politice in alte tari africane.

Jacob Zuma din Africa de Sud este inlaturat de la putere, iar Joseph Kabila din Congo se confrunta cu demonstratii fara precedent ce-l imping sa paraseasca tara. Insa Africa de Sud este principalul castigator, pe masura ce ZAR devine favorita pietelor emergente si revine la 30% fata de valutele G3. Aduce cele mai puternice rate de crestere din Africa de Sud si economiile satelit de frontiera din regiune.

Sursa foto: Diriye Amey / Shutterstock

Tencent depaseste Apple ca rege al capitalului de piata

Tencent depaseste Apple ca rege al capitalului de piata

China, inca tara cu cea mai numeroasa populatie a lumii si una in care standardul de viata este in rapida crestere, isi deschide pietele de capital, iar programele sale de reforma determina o crestere a sentimentului investitorilor. Acest lucru este vizibil mai ales in actiunile chineze din tehnologie, unde actiunile liderului de piata Tencent au crescut cu 120% in 2017.

La finalul lui 2017, Tencent a trecut in top cinci la nivel mondial in termeni de capital al pietei, atingand aproape 500 miliarde de dolari americani si chiar eclipsand Facebook la un moment dat. Insa, in 2018, Tencent ii lasa pe ceilalti giganti mult in urma, actiunile sale crescand cu inca 100% in ciuda dimensiunii deja enorme a companiei, furand coroana capitalului de piata la nivel mondial de la Apple la mult peste 1 trilion dolari.

Sursa foto: thanat sasipatanapa / Shutterstock

Femeile sparg plafonul de sticla

Femeile sparg plafonul de sticla

In ultima generatie, femeile au inceput sa atinga niveluri mai inalte ale educatiei decat barbatii, in universitatile din SUA existand cu 50% mai multe absolvente decat absolventi la nivel de licenta. De asemenea, femeile reprezinta aproape jumatate din absolventii scolilor de afaceri. Si totusi, in 2017, doar 6,4% dintre persoanele care detin functia de CEO din lista Fortune 500 sunt femei - desi in medie castiga mai mult decat omologii lor barbati.

Schimbarea se apropie - nu doar pentru ca este „corect”, ci din motivul practic ca femeile care-si implinesc potentialul dorit este ultimul mod in care se mai poate creste cota fara a creste populatia in economiile noastre dezvoltate cu productivitate scazuta si imbatranite. In 2018, vechile cluburi sovine de baieti sunt cutremurate la temelie de actionari, iar o femeie ocupa functia de conducere in peste 60 de companii din Fortune 500 pana la finalul anului.

Sursa foto: Kit Leong / Shutterstock

Sursa foto: igorstevanovic / Shutterstock