Lideri ai partidelor europene de extrema dreapta, intre care lidera Frontului National francez Marine Le Pen si liderul Partidului Libertatii din Olanda Geert Wilders, se intalnesc sambata in cadrul unei conferinte controversate in capitala ceha Praga. Politia ceha a intarit masurile de securitate in oras, unde sunt anuntate manifestatii impotriva xenofobiei.

Reuniunea, la care mai iau parte intre altii reprezentanti ai Partidului Libertatii din Austria si ai Ligii Nordului din Italia, este organizata la invitatia unei figuri noi de pe scena extremei drepte europene, antreprenorul ceho-japonez Tomio Okamura, al carui Partid pentru libertate si democratie directa (SPD), fondat in 2015, a obtinut 10,6% la alegerile legislative din octombrie, potrivit Agerpres.

Aliate in cadrul Miscarii pentru o Europa a Natiunilor si Libertatilor (MENL), grup politic din Parlamentul European fondat acum doi ani, formatiunile participante la reuniunea de la Praga, intitulata "Pentru o Europa a natiunilor suverane", afirma ca aceasta se va concentra pe cooperarea in Europa, in afara structurilor Uniunii Europene.

Autoritatile cehe au decis intarirea dispozitivului de securitate dupa ce o serie de grupari de stanga au anuntat manifestatii, inclusiv in cartierul praghez unde are loc reuniunea, dar si pentru a veghea la securitatea personala a lui Geert Wilders, care a primit amenintari cu moartea dupa remarcile sale din trecut ostile islamului.

Tomio Okamura a beneficiat de sustinerea presedintelui ceh Milos Zeman, politician de stanga cunoscut pentru discursul sau prorus, prochinez si antimusulman si favoritul alegerilor prezidentiale prevazute sa aiba loc in ianuarie in Republica Ceha - vehement opusa sistemului european de cote de distribuire a migrantilor si care a primit doar 12 migranti in cadrul acestui program, noteaza AFP.

Minoritatea musulmana este cvasiinexistenta in Cehia, care are o populatie de 10,6 milioane.

Politologul Cas Muddle de la Universitatea din Georgia, SUA, a declarat pentru dpa inainte de reuniune ca MENL este o "grup foarte slab organizat al carui scop principal este de a extrage finantare de la UE". Potrivit lui Muddle, este vorba de fapt doar de un "subgrup de partide radicale de dreapta din Europa si din PE care nici macar nu au fost in stare sa profite de Brexit", in urma caruia puternicul contingent britanic de parlamentari de dreapta si eurosceptici urmeaza sa paraseasca Parlamentul de la Strasbourg.

Conferinta de la Praga pare sa fie o incercare de revitalizare prin includerea unei noi formatiuni, care a avut succes la recentele alegeri, SPD-ul ceh, a mentionat politologul american.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri