Republicanii din Senatul si Camera reprezentantilor din SUA au ajuns la un acord asupra unui controversat proiect de lege care urmeaza sa stea la baza celei mai importante reforme fiscale din ultimii 30 de ani din aceasta tara.

Potrivit proiectului, impozitul pe profit va fi redus de la 35% la 21%. Vineri, doi senatori care formulasera rezerve, republicanii Marco Rubio si Bob Corker, si-au exprimat sustinerea fata de proiect, arata Agerpres. Vestea a fost primita cu cresteri record pe piata bursiera din SUA. Mediul de afaceri american ar urma sa aiba de castigat din reducerile prevazute de taxe, de altfel un punct cheie al platformei electorale a lui Donald Trump in campania prezidentiala de anul trecut.

Proiectul, adoptat initial in versiuni separate de Senat si Camera reprezentantilor reunite apoi intr-o forma comuna, va fi supus la vot saptamana viitoare in ambele camere, controlate de republicani. Astfel, reforma fiscala ar putea fi adoptata de amandoua chiar miercuri, ceea ce ar insemna un cadou legislativ rar pentru presedintele Donald Trump, chiar inainte de Craciun - practic, primul sau succes legislativ major de cand a fost investit, in ianuarie.

In timp ce republicanii insista ca prin noile masuri familia medie americana va beneficia de circa 2500 de dolari in plus neimpozabili, detractorii reformei avertizeaza ca aceasta va duce la cresterea deficitului national, iar democratii reclama avantajarea contribuabililor bogati in defavoarea familiilor din clasa medie.

Mai mult, raportorul special al ONU pentru saracia extrema si drepturile omului, Philip Alstom, a atentionat, in finalul unei vizite in SUA, ca proiectul de reforma risca sa distruga sistemul de protectie sociala pentru categoriile defavorizate si sa creasca inegalitatile "la cel mai inalt nivel imaginabil".

Raportorul ONU, care a organizat vineri o conferinta de presa la Washington dupa o vizita in SUA si Puerto Rico consacrata impactului saraciei extreme asupra drepturilor omului, a denuntat de asemenea "dimensiunea rasiala" a saraciei, subliniind insa ca sunt si "albi care traiesc in saracie extrema in SUA", iar "taierile din sistemul social afecteaza pe toata lumea", a consemnat AFP.

Conform ultimelor statistici oficiale, veniturile clasei de mijloc a SUA au crescut in 2016 pentru al doilea an consecutiv, dar 12,7% dintre americani, adica 40,6 milioane de oameni, traiesc sub pragul saraciei. Un studiu a stabilit in 2011 ca 1,65 milioane de camine din SUA supravietuiau cu mai putin de doi dolari pe zi de persoana, pragul saraciei extreme calculat de Banca Mondiala.

Philip Alston urmeaza sa-si prezinte raportul final Consiliului ONU pentru drepturile omului in iunie 2018 la Geneva.

Sursa foto: Evan El-Amin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri