Conform hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene, companiile internationale vor putea solicita rambursarea unor taxe de catre Guvernele nationale

Potrivit unei hotarari preliminare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, companiile intenationale vor putea solicita rambursarea unor taxe de catre Guvernele nationale, relateaza EUobserver.

Decizia, bazata pe cazul inaintat de lantul britanic de magazine Marks&Spencer (M&S), a fost sugerata de procurorul general al Curtii si ar putea fi confirmata pana la sfarsitul anului. Hotararea prevede ca legea britanica ce impiedica M&S sa compenseze pierderile inregistrate de filialele din Germania, Belgia si Franta, din profiturile inregistrate in Marea Britanie, incalca normele europene. Daca verdictul va fi acceptat de Curte - si, in majoritatea cazurilor, Curtea urmeaza sugestiile procurorului general - hotararea ar putea avea implicatii pentru majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, cu exceptia Austriei, Danemarcei si Italiei, potrivit Financial Times.

Expertii sunt de parere ca verdictul inseamna in mod clar ca prevederile fiscale nationale ce trateaza diferit tranzactiile interne fata de cele internationale sunt ilegale, potrivit normelor europene.

Astfel, implementarea deciziei Curtii de Justitie a UE va duce la rescrierea codurilor taxelor corporatiste nationale. Companiile afectate vor putea, mai apoi, lansa o serie de actiuni juridice pentru a solicita restituirea impozitelor colectate in mod ilegal. "Vor fi sute, daca nu mii de solicitari, in unele cazuri fiind vorba de sume foarte mari", a afirmat Graham Aaronson, avocatul principal al M&S. "As fi surprins daca efectul ar fi mai mic de cateva miliarde de euro", a mai spus Aaronson, citat de Financial Times.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
HomeFinders: Nu sunt semnale pentru o prabusire a pietei rezidentiale
Setari Cookie-uri