Ungaria are multe de facut pentru a indeplini criteriile de aderare la zona euro si este imposibil de spus cand va fi pregatita pentru acest lucru, a declarat Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia.
Comisarul a declarat cu ocazia unui discurs tinut la Budapesta ca Ungaria, care a renuntat in cursul lunii august la obiectivul de a adera la zona euro in 2010, este momentan confruntata cu o inflatie foarte ridicata, o rata prea mare a dobanzilor pe termen lung si un deficit bugetar excesiv, informeaza NewsIn.

"In plan general, analiza mea asupra progresului facut de Ungaria in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de convergenta poate parea descurajatoare", a declarat acesta in discursul sau despre eforturile Ungariei de a se integra in zona euro. Unii politicieni ungari au precizat ca Ungaria nu va putea sa adopte moneda euro inainte de 2013. "Pot exista speculatii privind data la care Ungaria va fi gata de a adopta moneda euro", a declarat Almunia."Trebuie sa fie clar din comentariile facute de mine aici ca nici eu si nici altcineva nu poate oferi astazi un raspuns la aceasta intrebare. tara voastra are inca multe de facut inainte de a se realiza convergenta", a adaugat Almunia.

Almunia a precizat ca principala problema a Ungariei o reprezinta slabiciunea finantelor publice. in acest an Ungaria va inregistra un deficit bugetar de aproximativ 10,1% din produsul intern brut, cel mai mare dintre cele 25 de state membre ale UE, in crestere fata de nivelul inregistrat anul trecut, de 7,8%. "Starea bugetului este destul de grava", a precizat Almunia.
Pentru a adera la zona euro, un stat candidat trebuie sa inregistreze in cele 12 luni ce preced rapoartele finale ale Comisiei Europene si ale Bancii Centrale Europene o inflatie care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% primele trei state ale UE in acest domeniu.

Statul candidat nu trebuie sa aiba cote ale dobanzilor pe termen lung mai mari cu 2% decat primele trei state ale UE in acest domeniu, o rata de schimb stabila si un deficit bugetar care sa nu depaseasca 3% din PIB.
"Data la care Ungaria va adera la zona euro este in concluzie responsabilitatea exclusiva a Ungariei", a incheiat Almunia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri