Turcia va respinge orice oferta de parteneriat cu Uniunea Europeana (UE) care nu presupune calitatea de membru deplin, a declarat ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, intr-un interviu pentru Reuters, citat de Agerpres.

Ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik a evidentiat faptul ca actuala situatie nu ii ofera Turciei nici un motiv de a-si mentine acordul privind migratia cu blocul comunitar.

"Un parteneriat privilegiat sau abordari similare - nu luam in considerare in mod serios nici una dintre ele. Turciei nu i se poate oferi asa ceva", a spus Celik. "Indiferent cum s-ar numi, un parteneriat privilegiat sau cooperare impotriva terorismului, o astfel de oferta nici macar nu va fi luata in considerare de Turcia", a adaugat el.

Presedintele francez Emmanuel Macron a spus in urma cu doua saptamani ca evolutiile din Turcia nu permit progrese in tentativa sa de a adera la Uniunea Europeana. Acesta a afirmat ca discutiile ar trebui sa se concentreze pe altceva, mentionand posibilitatea unui parteneriat, nu a unei apartenente depline.

Uniunea Europeana si-a exprimat ingrijorari in legatura cu campania de reprimare din Turcia impotriva sustinatorilor puciului esuat din 2016. Aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate si asteapta sa fie judecate, iar alte 150.000, printre care profesori, jurnalisti si judecatori, au fost date afara sau suspendate din posturi.

Citeste si:
7 dezastre economice globale in 2019 care afecteaza si Romania
7 dezastre economice globale...

Celik a spus ca Uniunea Europeana nu isi respecta toate prevederile din acordul care urmareste sa opreasca fluxul de imigranti dinspre Turcia spre Occident, in schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de dolari pentru Ankara si al altor forme de sprijin.

Ajutorul financiar "nu functioneaza bine", nu a fost deschis niciun nou capitol in discutiile de aderare ale Turciei cu UE si nu s-au inregistrat progrese in extinderea acordului de frontiera Turcia-UE.

"Tehnic, Turcia nu mai are niciun motiv sa mentina acest acord", a afirmat Celik.

Citeste si:
Deficitul de talente, o gaura de 10 miliarde de euro pentru Romania
Romania pierde peste 10...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Interviu cu Ambasadorul Serbiei in Romania