Liderii statelor grupului de la Visegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia si Polonia), reuniti vineri la Budapesta, au estimat ca Uniunea Europeana are nevoie de un ''nou proiect'', in care sa fie ascultata si parerea tarilor central-europene si care sa se concretizeze intr-o alianta a statelor nationale suverane, nu intr-o federatie, dar care sa dispuna de o armata comuna, consemneaza agentiile MTI, Reuters si DPA.

Gazda reuniunii, premierul ungar Viktor Orban, a subliniat ca cele patru tari ale Grupului de la Visegrad impartasesc aceleasi valori in ce priveste familia, religia, suveranitatea si opozitia fata de imigratie. ''Europa are nevoie de un nou proiect (...) Trebuie sa vorbim despre o alianta a natiunilor libere'', nu de ''un imperiu'', a punctat el in timpul unei dezbateri, potrivit Agerpres.

In opinia sa, un nou plan pentru reforma Uniunii Europene trebuie sa cuprinda o clauza privind crearea unei societati bazate pe munca. Europa trebuie sa revina in varful dezvoltarii tehnologice si are nevoie de o armata proprie, considera Orban. Dar, in loc sa devina un fel de ''state unite ale Europei'', blocul comunitar ar trebui sa fie o alianta a natiunilor libere, a apreciat el.

Orban crede ca toate aceste lucruri sunt posibile, iar singura intrebare, in opinia sa, este daca Europa are un leadership suficient de puternic pentru a atinge astfel de obiective.

La fel s-a exprimat si omologul sau polonez, Mateusz Morawiecki, care a spus ca el crede intr-o 'Europa puternica si integrata', dar care sa fie formata mai degraba din state suverane care sa ia decizii la nivel national, decat dintr-o federatie tot mai centralizata. El a pledat de asemenea pentru crearea unei armate europene, pe care o considera necesara nu doar din cauza ''agresiunii din est, dar si pentru a lupta impotriva terorismului si pentru a aborda criza migratiei''.

La randul sau, premierul slovac Robert Fico a criticat faptul ca statele central-europene sunt considerate ''oaia neagra'' a Europei doar pentru ca au pareri diferite in chestiuni cum ar fi cotele obligatorii de refugiati. El a descris proiectul grupului de la Visegrad drept o ''poveste de succes'' si a asigurat ca aceste tari vor sustine un proiect pro-european, insa a insistat ca trebuie ascultata si vocea lor.

Aceasta a fost si solicitarea premierului ceh Andrej Babis, care a cerut ''depolitizarea'' Comisiei Europene si un rol sporit al statelor membre in adoptarea deciziilor in cadrul institutiilor comunitare. El a sugerat ca grupul de la Visegrad nu trebuie sa se extinda catre alte tari, insa ar putea in schimb sa caute aliati pe anumite subiecte.

Sursa foto: Trybex / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri