George Soros, filantropist miliardar si sustinator al cauzelor liberale, spune ca reglementarea si impozitarea vor destructura in curand Facebook si Google, descriind marii jucatori din industria tech ca monopolouri puterice care afecteaza indivizii, inovatia si democratia, scrie Washington Post.

In cadrul unui discurs tinut la un eveniment al Forumului Economic Mondial din Davos, Elvetia, George Soros a aplaudat controlul mai strict aplicat de Uniunea Europeana asupra gigantilor din IT cu privire la impozitare. Soros a cerut, de asemenea, o mai mare reglementare a acestora.

“Facebook si Google au devenit monopoluri mai puternice ca niciodata, au devenit obstacole ale inovatiei si au cauzat probleme de care de abia acum devenim constienti. Reglementarea si impozitarea vor destructura companiile tech, iar comisarul UE pentru Concurenta, Margrethe Vestager, va fi nemesis-ul lor”, spune Soros.

Facebook si Google au refuzat sa comenteze declaratiile magnatului.

Afirmatiile lui Soros au avut loc in contextul in care oficialii de la Washington si criticii din industrie au continuat sa-si intensifice presiunea asupra domeniul tech, in special asupra publicitatii online si a raspandirii informatiilor false pe platformele de social media.

Facebook si Google au declarat ca sunt de acord pentru o mai mare supraveghere guvernamentala asupra operatiunilor de publicitate. Facebook chiar a mers mai departe in ultimele saptamani, asumandu-si in mod public rolul pe care il detine la nivel global si a recunoscut saptamana trecuta ca mass-media sociala poate afecta uneori democratia.

Margrethe Vestager, pe care Soros a descris-o ca fiind "nemesis-ul" monopolurilor tehnologice americane, fost ministru danez al Economiei, si alti oficiali europeni au avansat recent o serie de actiuni de constrangere impotriva marilor companiilor americane. Google a fost dat in judecata pentru presupusele incalcari ale legii antitrust legate de motorul sau de cautare, sistemul sau de operare mobil si platforma de anunturi.

In 2016, autoritatile de concurenta au ordonat Apple sa plateasca Irlandei mai mult de 15 miliarde de dolari si Facebook a fost penalizat de mai multi observatori de confidentialitate pentru incalcarea regulilor de protectie a datelor.

Soros a recunoscut ca abordarea europeana privind legea antitrust si reglementarea difera de cea americana, dar criticile sale indreptate asupra Facebook si Google pot influenta democratii care deja s-au aratat sceptici privind companiile din Silicon Valley.

Desi Soros este adesea criticat de figuri conservatoare, atacul sau asupra gigantilor tech evidentiaza o convergenta intre liderii de stanga si cei de dreapta care au ajuns sa considere Silicon Valley ca avand o influenta perversa asupra tarii. "Este doar o chestiune de timp pana cand dominarea globala a monopolurilor din industria IT americana sa fie intrerupta. Davos este un loc bun pentru a anunta ca zilele lor sunt numarate”, a spus Soros.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri