Cipriotii greci urmeaza sa decida duminica aceasta cine - dintre presedintele in exercitiu, Nicos Anastasiades, si adversarul sau de stanga, Stavros Malas - este mai potrivit pentru a continua reformele economice si a relansa negocierile de reunificare a insulei mediteraneene divizate, transmite AFP.

Aproximativ 550.00 de alegatori sunt chemati la urne in intervalul orar 7,00 - 18,00. Rezultatele vor fi anuntate in jurul orei 19,30 (17,30 GMT), conform Agerpres.ro.

In primul tur, de duminica trecuta, presedintele conservator a obtinut 35% din voturi, fata de 30% pentru Stavros Malas, un fost ministru al Sanatatii sustinut de comunisti. Cei doi s-au infruntat si in al doilea tur al prezidentialelor din 2013, alegeri castigate atunci confortabil de Anastasiades.

Dar, cinci ani mai tarziu, chiar daca la inceput acesta din urma a fost cotat in sondaje ca mare favorit, rezultatul scrutinului pare mai incert, noteaza AFP.

Rata absenteismului la vot a fost relativ puternica in primul tur (28%), iar concurentii eliminati din cursa prezidentiala au refuzat sa adopte o pozitie, inclusiv Nicolas Papadopoulos (centru), care a fost votat de un sfert dintre alegatori.

Citeste si:
Votul in diaspora: MAE a pregatit 294 de sectii in strainatate
Romanii din diaspora pot vota...

"Anastasiades pare inca sa fie in avantaj, dar exista multe necunoscute in privinta optiunii alegatorilor", a explicat, pentru AFP, analistul politic Christophoros Christophorou.

Cipru, cu un milion de locuitori, este divizat de la invazia partii de nord a insulei in 1974 de catre armata turca, ca reactie la un puci vizand alipirea tarii la Grecia.

Insula mediteraneana este impartita intre Republica Cipru - membra a zonei euro - a carei autoritate se exercita numai in partea de sud a insulei locuite de cipriotii greci, si Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN) - autoproclamata si recunoscuta numai de Ankara - care ocupa 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.

Ferm si pragmatic, Anastasiades, 71 de ani, s-a pozitionat ca garant al stabilitatii tarii. Sustinatorii ii evidentiaza lunga sa experienta politica.

Citeste si:
Doua partide cipriote se vor opune adoptarii monedei euro in 2008
Doua partide cipriote se vor...

Timp de cinci ani, el s-a angajat sa relanseze negocierile de reunificare a insulei, dar acestea, desfasurate sub egida ONU, au esuat anul trecut, iar procesul suscita din ce in ce mai mult scepticism in randul cipriotilor.

Aparator fervent al reunificarii, Stavros Malas, 50 de ani, l-a criticat pe presedintele in exercitiu pentru ca nu a mers destul de departe in negocieri. Sustinatorii sai vad in scorul ridicat obtinut in primul tur semnul unei dorinte de schimbare.

Ramasa o miza centrala, "problema cipriota" a fost la concurenta in aceasta campanie cu chestiunile economice.

Dupa o criza severa in 2013, Cipru a cunoscut in ultimii ani o revenire rapida, cu ajutorul boom-ul sectorului turistic, care a inregistrat, in 2017, un record istoric. Cu toate acestea, redresarea ramane relativa, considera expertii, care amintesc ca economia este inca sub nivelul din 2012.

Citeste si:
Iohannis depune juramantul pentru cel de-al doilea mandat
Presedintele Klaus Iohannis...

Rata somajului se ridica la 11% la finalul anului trecut, a treia ca nivel din UE, si la 25% la tineri, potrivit Eurostat.

Sursa foto: Alexandru Nika / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cozi parca interminabile:in Londra 12.000 de romani asteapta sa voteze