Cipriotii greci urmeaza sa decida duminica aceasta cine - dintre presedintele in exercitiu, Nicos Anastasiades, si adversarul sau de stanga, Stavros Malas - este mai potrivit pentru a continua reformele economice si a relansa negocierile de reunificare a insulei mediteraneene divizate, transmite AFP.

Aproximativ 550.00 de alegatori sunt chemati la urne in intervalul orar 7,00 - 18,00. Rezultatele vor fi anuntate in jurul orei 19,30 (17,30 GMT), conform Agerpres.ro.

In primul tur, de duminica trecuta, presedintele conservator a obtinut 35% din voturi, fata de 30% pentru Stavros Malas, un fost ministru al Sanatatii sustinut de comunisti. Cei doi s-au infruntat si in al doilea tur al prezidentialelor din 2013, alegeri castigate atunci confortabil de Anastasiades.

Dar, cinci ani mai tarziu, chiar daca la inceput acesta din urma a fost cotat in sondaje ca mare favorit, rezultatul scrutinului pare mai incert, noteaza AFP.

Rata absenteismului la vot a fost relativ puternica in primul tur (28%), iar concurentii eliminati din cursa prezidentiala au refuzat sa adopte o pozitie, inclusiv Nicolas Papadopoulos (centru), care a fost votat de un sfert dintre alegatori.

"Anastasiades pare inca sa fie in avantaj, dar exista multe necunoscute in privinta optiunii alegatorilor", a explicat, pentru AFP, analistul politic Christophoros Christophorou.

Cipru, cu un milion de locuitori, este divizat de la invazia partii de nord a insulei in 1974 de catre armata turca, ca reactie la un puci vizand alipirea tarii la Grecia.

Insula mediteraneana este impartita intre Republica Cipru - membra a zonei euro - a carei autoritate se exercita numai in partea de sud a insulei locuite de cipriotii greci, si Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN) - autoproclamata si recunoscuta numai de Ankara - care ocupa 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.

Ferm si pragmatic, Anastasiades, 71 de ani, s-a pozitionat ca garant al stabilitatii tarii. Sustinatorii ii evidentiaza lunga sa experienta politica.

Timp de cinci ani, el s-a angajat sa relanseze negocierile de reunificare a insulei, dar acestea, desfasurate sub egida ONU, au esuat anul trecut, iar procesul suscita din ce in ce mai mult scepticism in randul cipriotilor.

Aparator fervent al reunificarii, Stavros Malas, 50 de ani, l-a criticat pe presedintele in exercitiu pentru ca nu a mers destul de departe in negocieri. Sustinatorii sai vad in scorul ridicat obtinut in primul tur semnul unei dorinte de schimbare.

Ramasa o miza centrala, "problema cipriota" a fost la concurenta in aceasta campanie cu chestiunile economice.

Dupa o criza severa in 2013, Cipru a cunoscut in ultimii ani o revenire rapida, cu ajutorul boom-ul sectorului turistic, care a inregistrat, in 2017, un record istoric. Cu toate acestea, redresarea ramane relativa, considera expertii, care amintesc ca economia este inca sub nivelul din 2012.

Rata somajului se ridica la 11% la finalul anului trecut, a treia ca nivel din UE, si la 25% la tineri, potrivit Eurostat.

Sursa foto: Alexandru Nika / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri