Copresedintele Grupului Verzilor/Alianta Libera Europeana din Parlamentul European, Philippe Lamberts, a declarat marti, la Strasbourg, ca grupul politic pe care il reprezinta este profund ingrijorat de situatia din Romania in privinta justitiei, acesta fiind motivul pentru care a solicitat organizarea dezbaterii care va avea loc miercuri in plenul Parlamentului European in legatura cu statul de drept in Romania, relateaza Agerpres.

"Suntem ingrijorati in mod legitim cand vedem ca jucatori-cheie din clasa politica si o parte substantiala din clasa politica (din Romania - n.r.) sunt implicati in scandaluri legate de trafic de influenta si coruptie", a spus Lamberts intr-o conferinta de presa in Parlamentul European la Strasbourg, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor romani.

"Am vazut sute de mii de romani care au demonstrat in strada. Nu cred ca au facut acest lucru datorita faptului ca vremea era frumoasa si au vrut sa iasa la aer", a mai afirmat eurodeputatul belgian. "Vad un guvern care incearca sa se asigure ca politicienii scapa fara probleme din ceea ce ei numesc cazuri de coruptie minore. Nu sunt lucruri care sa ne faca fericiti. Prin urmare, suntem profund ingrijorati", a adaugat el.

Lamberts a mai spus ca "atunci cand democratia este in joc", Verzii nu au "dusmani preferati".

"In prezent, in Romania este un guvern socialist, iar daca vedem evolutii negative, ne opunem. Avem un guvern PPE (Partidul Popular European - n.r.) in Ungaria, suntem si impotriva acestuia. Avem un guvern ECR (Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni - n.r.) in Polonia, suntem si impotriva acestuia. Daca guvernul 'macronist' din Franta afecteaza libertatile civile, vom fi si impotriva lui. Nu va faceti griji, nu ne indignam selectiv. Dar suntem indignati", a mai atras atentia Lamberts.

"Cand e vorba de statul de drept in Malta, unde este un guvern socialist, atunci socialistii ii protejeaza, iar PPE este impotriva lor. Cand vine vorba de Ungaria, e invers. Acest lucru decredibilizeaza Parlamentul European. Exista indignari selective. Noi, Verzii, nu facem asta. Ati putea spune ca pentru noi este usor, pentru ca nu suntem la guvernare. Dar cand Verzii au facut parte din guverne, am promovat mereu democratia si statul de drept", a afirmat el.

La initiativa Grupului Verzilor, eurodeputatii vor dezbate miercuri dupa-amiaza, in plen, cu Consiliul European si Comisia Europeana modificarile la sistemul de justitie din Romania si posibila amenintare la adresa statului de drept, potrivit agendei Parlamentului European.

Din partea Comisiei Europene ar urma sa vorbeasca prim-vicepresedintele Frans Timmermans. Consiliul ar urma sa fie reprezentat de Monika Panayotova, ministru adjunct pentru presedintia bulgara a Consiliului UE.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri