"Trebuie sa fim vigilenti pentru a detecta orice masura ce ar putea reprezenta un semnal al tendintelor protectioniste", a declarat acesta pentru presa, cu ocazia semnarii unui acord intre grupul american Motorola si societatea China Telling Communications, privind furnizarea de telefoane celulare in valoare de 1,6 miliarde de dolari, conform NewsIn.

Odata cu anuntarea unei noi ere economice odata cu castigarea de catre democrati a alegerilor parlamentare din SUA, Gutierrez a estimat ca nu se asteapta la schimbari majore de directie."Primele semnale si comentarii pe car le-am primit din partea Congresului au fost pozitive in ceea ce priveste sustinerea comertului si acordurilor comerciale", a adaugat Gutierrez, care s-a intalnit si cu omologul sau chinez Bo Xilai.

Gutierrez, aflat in vizita oficiala in China, a anuntat ca pana in acest moment "exporturile americane in China au crescut cu 34%" in 2006. "In viitor trebuie sa ne concentram pe exporturile in China", a declarat oficialul american. Deficitul comercial al SUA fata de China a crescut in septembrie cu 4,6% pana la nivelul de 23 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta un nou record, contabilizand mai mult de o treime din deficitul comercial total al SUA.

China este criticata in mod regulat de catre industriasii americani ce acuza Beijingul de acordarea unor avantaje neloiale companiilor interne prin mentinerea monedei proprii la un nivel artificial supraevaluat.Acest protectionism deghizat, care este criticat in SUA ca si fiind una din principalele cauze pentru relocalizarea fortei de munca, acest lucru inclinand balanta politica in directia partidului democrat.