Grupul japonez electronic si de industrie grea Hitachi a incheiat un parteneriat cu General Electric, in domeniul reactoarelor nucleare, a anuntat compania nipona, dupa cum informeaza NewsIn.

Hitachi si General Electric urmaresc sa creeze firme comune pentru construirea si intretinerea unor centrale nucleare in Japonia si Statele Unite. Grupul japonez mentioneaza colaborarea cu GE, mai ales in dezvoltarea unor reactoare cu apa presurizata, de noua generatie. Cele doua companii au semnat, pentru moment, o scrisoare de intentie, insa ar trebui sa incheie contractul de colaborare la inceputul lui 2007, se precizeaza in comunicatul Hitachi.

Cointreprinderea din Japonia va fi detinuta 80% de Hitachi si 20% de GE, iar cea din Statele Unite va fi controlata 40% de compania nipona si 60% de GE. Gigantul industriei grele japoneze, Mitsubishi Heavy, a semnat, recent, un acord cu grupul Areva, din Franta, pentru dezvoltarea unui reactor de a treia generatie, cu o capacitate de o mie de megawatti, in scopul de a cuceri, astfel, o parte din piata nord-americana. Mitsubishi Heavy Industries intentiona, inaintea aliantei cu Areva, sa colaboreze cu General Electric.