"Livrarile de gaze naturale din Norvegia catre Europa se vor majora in viitor. Multumita noilor tehnologii dispunem de cantitati mai mari de gaze naturale provenite de la campurile din Marea Nordului. Acum putem descoperi chiar si unele noi campuri in regiune", a declarat ministrul intr-un interviu acordat cotidianului Handelsblatt, dupa cum informeaza NewsIn.

"Suntem siguri ca vom coopera cu Germania. in viitor este posibil ca sa construim o noua conducta pentru a livra gazul produs in marea Nordului", a declarat acesta. Stoere a precizat ca posibilitatea de a constui o noua conducta depinde de noile zacaminte descoperite de Norvegia in marea Barents. "Acestea vor reprezenta cheia mentinerii aprovizionarilor pentru urmatorii 50 sau 100 de ani", este de parere ministrul norvegian. Siguranta livrarilor de gaze naturale a devenit o problema importanta la inceputul acestui an dupa ce monopolul rusesc de gaze naturale Gazprom a sistat livrarile de gaze catre Ucraina din cauza unei dispute privind preturile pe care trebuia sa le plateasca Kievul.

Cancelarul german Angela Merkel precum si alti lideri din Uniunea Europeana au declarat de repetate ori ca Europa are nevoie de mai mult gaz norvegian si de mai putin gaz din Rusia, principalul furnizor al Germaniei si Uniunii Europene. Moscova a negat acuzatia conform careia s-ar folosi de imensele sale depozite de gaze ca si o arma politica, dar mai multi oficiali europeni si-au exprimat temerile ca UE va fi din ce in ce mai vulnerabila in cazul in care nu isi va diversifica sursele energetice. Norvegia reprezinta al doilea furnizor de gaze naturale al Germaniei, dupa Rusia.