Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti vineri la Bruxelles in cadru informal, au respins propunerea ca presedintele Comisiei Europene sa fie in mod automat unul dintre "capii de lista" selectionati de catre partidele politice europene pentru alegerile europarlamentare, dar si ideea ca functia respectiva sa fuzioneze cu cea de presedinte al Consiliului European, relateaza Reuters si AFP, potrivit Agerpres.

Ambele initiative reflecta lupta pentru putere intre institutiile UE, precum Comisia Europeana si Parlamentul European, care vor sa detina mai mult control, si statele membre, reunite in Consiliul European, care nu doresc sa cedeze din actualele atributii.

Presedintele actual al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat la finalul summitului informal de la Bruxelles ca la numirea viitorului sef al executivului comunitar, in 2019, liderii statelor membre vor trebui sa tina cont de rezultatele alegerilor europarlamentare, asa cum prevede Tratatul UE. Totusi, ei nu sunt de acord cu aceasta alegere sa fie in mod automat limitata la "capii de lista" (sau "Spitzenkandidat", potrivit termenului in germana care s-a impus in institutiile europene) desemnati de catre partidele politice europene.

''A existat un acord conform caruia Consiliul European nu poate garanta in avans ca va propune unul dintre candidatii 'capi de lista' drept presedinte al Comisiei Europene. In acest proces nu exista un mecanism automat'', a spus Tusk.

''(Presedintele Comisiei Europene) Jean-Claude (Juncker) a prezentat si ideea ca cele doua functii ale noastre sa fuzioneze, dar nu a existat disponibilitate pentru avansarea acestei propuneri, in primul rand pentru ca ea ar reduce substantial rolul statelor membre in UE'', a explicat Donald Tusk.

''Nu se poate spune, pur si simplu, ca (viitorul presedinte al Comisiei) va fi candidatul celui mai puternic partid. Trebuie vazut ce raport al majoritatii se poate forma. Exista guverne nationale unde partidul cel mai puternic nu este cel care furnizeaza seful guvernului'', a subliniat si cancelarul german Angela Merkel.

Parlamentul European a lansat recent un mesaj foarte clar celor 27 de state membre, cerand ca respectivul candidat pe care acestea il vor alege in 2019 pentru a conduce executivul comunitar sa fie unul dintre "capii de lista" selectionati de catre partidele politice europene.

Sursa foto: Shutterstock / Tero Vesalainen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri