In ultimii patru ani, Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea aflata pe teritoriul Ucrainei, a intervenit in alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii si a inclinat balanta puterii in favoarea lui Bashar al-Assad prin interventiile militare din Siria.

In prezent, Federatia Rusa se afla in mijlocul unui scandal diplomatic cu Regatul Unit al Marii Britanii, care acuza Moscova de otravirea unui fost spion, fiica acestuia si un politist britanic, in urma unei actiuni efectuate in Londra. Genul acesta de acuzatii nu par sa il impresioneze pe Vladimir Putin, a carui popularitate, conform unor sondaje, creste de fiecare data cand Rusia infrunta puterile vestice. Cei de la CNN au prezentat 6 moduri in care tara condusa de Putin isi face simtita prezenta la nivel global.

1. Propaganda

sursa foto: By AlexLMX / Shutterstock.com

Fostul sef CIA, John Brennan, a precizat, intr-o declaratie facuta catre Comitetul de Inteligenta al Camerei din SUA, ca a ajuns in posesia unor informatii ce scot la iveala implicarea unor oficiali rusi in campania lui Donald Trump din cadrul alegerilor prezidentiale. Aceasta a fost doar una dintre acuzatiile cu privire la implicarea rusilor in alegerile prezidentiale din SUA, acuzatii care au dat nastere mai multor investigatii.

Rusii sunt invinuiti de agentiile de inteligenta din SUA si pentru atacul cibernetic lansat asupra contului de e-mail detinut de catre Hillary Clinton, atac in urma caruia continutul mai multor mesaje a fost facut public. Oficialii americani precizeaza ca scopul acestei interventii a fost acela de a influenta rezultatul final al votului din 2016.

Si tarile europene s-au confruntat de mai multe ori, de-a lungul timpului, cu atacuri cibernetice venite din partea rusilor, conform mai multor rapoarte. Regatul Marii Britanii, Franta si Germania sunt unele dintre statele care au acuzat Rusia de incercarea de a influenta procesele electorale desfasurate pe teritoriul lor.

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a lansat un atac virulent impotriva Rusiei in noiembrie 2017, acuzand statul condus de catre Putin de faptul ca transforma puterea informatiei intr-o arma destinata perturbarii ordinii la nivel mondial. O analiza CNN a descoperit faptul ca aceeasi echipa de postaci, care ar avea legaturi cu guvernul rus si a intervenit si in cazul alegerilor din SUA, se face vinovata si de postarea a numeroaselor mesaje pro-Brexit. Si Germania a acuzat Rusia de distribuirea mai multor stiri false, cu scopul de a propaga in randul populatiei mesaje extremiste. Oficialii nemti au adoptat si o lege care obliga platformele online sa elimine stirile false in mai putin de 24 de ore, altfel sunt sanctionate.

Puterea militara

sursa: By VLADJ55 / Shutterstock.com

Putin nu a ratat nicio ocazie de a se lauda cu puterea militara pe care Rusia o are, iar Siria a resimtit semnificativ potentialul ei in ultimii ani. Teritoriul tarii aflate in razboi civil a fost lovit de catre bombardamentele avioanelor militare ruse si de catre operatiunile fortelor terestre ale tarii conduse de Vladimir Putin. Toata aceasta ofensiva a Rusiei pe teritoriul Siriei a fost desfasurata pentru sustinerea lui Bashar al-Assad.

Forta militara a Rusiei si-a etalat virtuozitatea si in cazul anexarii din 2014 a peninsulei Crimeea, aflata pe teritoriul Ucrainei, aceasta desfasurare de forte atragandu-i Rusiei numeroase sanctiuni internationale.

De asemenea, o intervenite a puterii militare rusesti a fost observata si in Libya, tara aflata in haos de la moartea lui Moammar Gadhafi din 2011, ofensiva Moscovei avand ca scop sustinerea taberei conduse de Khalifa Haftar.

Vanzarea de armament

sursa foto: By Robert Bodnar T / Shutterstock.com

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de armament din lume, dupa Statele Unite ale Americii, si incepe sa castige teren pe pietele dominate de catre americani, conform unui raport intocmit de Institutul International de Cercetare a Pacii de la Stockholm. Raportul mai arata faptul ca cel mai mare importator de armament intre 2013 si 2017 a fost India, cu un volum asigurat in procent de 62% de catre tara condusa de Vladimir Putin.

De asemenea, oficiali ai armatei din SUA, Europa si Afganistan sunt ingrijorati cu privire la faptul ca Rusia ar fi unul dintre furnizorii de armament al talibanilor.

Resursele energetice, un avantaj pe care il exploateaza din plin

sursa foto: By Maxx-Studio / Shutterstock.com

Multe dintre fostele tari membre al Uniunii Sovietice inca se bazeaza pe resursele energetice ale rusilor, incercand in acelasi timp diversificarea surselor pentru a-si mai limita dependenta fata de Rusia. Insa, statul condus de catre Putin are un avantaj considerabil in acest perimetru, avand in vedere ca furnizeaza aproximativ o treime din volumul gazelor naturale utilizat de Uniunea Europeana.

Sunt si state din Uniunea Europeana, cum ar fi Ungaria, care se bucura de sprijinul Rusiei si cauta sa dezvolte cat mai multe parteneriate pentru consolidarea relatiilor cu statul condus de catre Putin. Ungurii au accesat la finalul anului trecut un credit oferit de catre Rusia pentru a finanta extinderea centralei nucleare de la Paks.

Dincolo de Europa, rusii au semnat in ultimii ani contracte importante cu Irakul si cu Arabia Saudita.

Diminuarea influentei pe care o are SUA

Anul trecut, Ministerul de Finante al Rusiei a venit in ajutorul Venezuelei cu un acord privind returnarea datoriilor externe. Aceasta mutare a transformat Rusia intr-unul dintre principalii sustinatori ai presedintelui Nicolas Maduro.

Dezvoltarea relatiilor dintre Rusia si Venezuela ii ofera statului condus de catre Vladimir Putin o prezenta importanta in America Latina, influenta Statelor Unite ale Americii fiind in scadere in aceasta regiune.
.
Aproape de casa, Rusia are legaturi istorice si culturale in Balcani, legaturi de care se foloseste pentru a se opune expansiunii NATO in regiune. In 2017, mai multi oficialii din Muntenegru au declarat ca serviciile de informatii ale Rusiei s-au implicat intr-o actiune care urmarea schimbarea guvernului, dupa ce statul lor a fost invitat sa intre in NATO. Rusia a respins acuzatiile

Relatiile diplomatice din Orientul Mijlociu

Sursa foto: Zhukov Oleg / Shutterstock.com

Rusia si-a intarnit in ultimii ani relatiile diplomatice din Orientul Mijloicu. Iranul, unul dintre statele recunoscute pentru aversiunea pe care o are fata de SUA, este aliat cu Rusia in confictul din Siria. Insa, in ciuda relatiei din ce in ce mai buna pe care o are cu Iranul, Rusia nu rateaza ocazia de a se imprieteni si cu adversarii regionai ai acestuia. Anul trecut, Kremlinul i-a oferit o primire calduroasa regelui Salman al Arabiei Saudie, iar la inceputul acestui an, Putin l-a avut ca musafir pe Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului.

Rusia lucreaza cu Israelul pentru a gasi o solutie in ceea ce priveste rezolvarea conflictului din Siria, avand in vedere ca israelienii sunt impotriva regimului condus de Bashar Al-Assad. De asemenea, tot pe fondul acestui razboi civil, Putin s-a apropiat si de preseditele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, trecand rapid peste conflictul din 2015, cand turcii au doborat un avion rus.

Toate sondajele la iesirea de la urne il indica pe Vladimir Putin drept castigator al alegerilor prezidentiale desfasurate duminica in Rusia, transmit agentiile de presa internationale. Presa rusa de stat, preluata de DPA, publica un scor de 73,9% pentru presedintele in exercitiu, care si-a asigurat astfel cel de-al patrulea mandat, fara a mai fi necesar un al doilea tur de scrutin.

Sursa foto: By Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri