Prima bursa transatlantica devine pe zi ce trece o certitudine, fuziunea burselor de la New York si Paris urmand sa se realizeze la inceputul anului viitor
Deutsche Boerse AG, operatorul bursei de la Frankfurt, a anuntat renuntarea la oferta sa de preluare a Euronext NV, operatorul burselor din Paris, Bruxelles, Amsterdam si Lisabona, dupa o perioada de negocieri de aproape un an in care operatorul bursei germane a incercat fuziunea cu operatorul burselor din Vestul Europei.

Decizia Deutsche Boerse lasa cale libera pentru NYSE Group Inc. (operatorul New York Stock Exchange, cea mai mare platforma bursiera din lume), care optinuse in vara acordul acordul conducatorilor Euronext fuziunea celor doua burse.

Oferta NYSE pentru operatorul paneuropean este de aproximativ 10,6 miliarde de euro, in timp ce ultima oferta a Deutsche Boerse pentru Bursa de la Paris era de aproximativ 8,04 miliarde euro.

Desi si-a imbunatatit oferta de fuziune (de la 65,98 euro pe actiune cat oferea in luna mai la 72,17 euro in august), operatorul bursei de la Frankfurt nu a reusit sa ofere aceeasi suma ca rivalul sau NYSE.

In plus, acordul prealibil la care au ajuns conducerile Euronext si NYSE in timpul verii a oferit Bursei de la New York un avantaj, realizarea unei burse transatlantice fiind mult mai tentata decat realizarea unei Burse puternice la nivel european.

Potrivit informatiilor preliminare, noua societate se va numi Nyse Euronext si va fi o societate holding de drept american, ale carei actiuni vor fi cotate in dolari la bursa din New York si in euro la bursa din Paris.

Sediul american al Nyse Euronext va fi la New York, iar sediul international va fi impartit intre Paris si Amsterdam, avand la Londra centrul pentru activitatile pe pietele de produse derivate. Conducerile NYSE si Euronext urmeaza sa ceara acordul actionarilor privind fuziunea celor doua burse in luna decembrie, definitivarea acesteia urmand sa se faca in primavara anului viitor.

Fuziunea dintre NYSE si Euronext, care este de fapt o preluare a Euronext de catre NYSE, va crea o societate cu o capitalizare bursiera de aproximativ 20 miliarde dolari (15 miliarde euro), iar valoarea tuturor societatilor cotate la noua platforma va fi de aproximativ 27.000 miliarde dolari (21.000 miliarde euro).

Posibilitatea fuziunii NYSE si Euronext a dus in ultimele luni la cresterea semnificativa a valorii celor doi operatori bursieri. Astfel, scrie Bloomberg, dupa obtinerea unui acord in privinta fuziunii din partea Euronext, NYSE Group a inregistrat o crestere de 35% a valorii sale (pana la 13,5 miliarde de dolari).

Mai mult, dupa inaintarea ofertei imbunatatite a Deutsche Boerse, actiunile NYSE Group au crescut cu 70%, in timp ce rivalul sau, Deutsche Boerse, a inregistrat o crestere de doua ori mai mica. Cotatiile Deutsche Boerse erau in scadere in aceasta dimineata cu 4,5 procente pana la 127,97 euro in timp ce actiunile Euronext erau tranzactionate in scadere cu 4,3% pana la 85,95 euro.

Fuziunea NYSE cu Euronext ar veni in contextul in care operatorul bursier american Nasdaq Stock Market Inc. si-a majorat la 25,1%, participatia in bursa de valori din Londra (London Stock Exchange-LSE), consolidandu-si astfel pozitia de cel mai mare actionar la bursa londoneza.

Detinerea de peste 25 de procente indica faptul ca operatorul bursier american are acum posibilitatea de a bloca actiunile in LSE, adica beneficiaza de dreptul de veto cand e vorba de anumite rezolutii sau de schimbarea unor articole ale asociatiei de actionari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri