Parlamentul European a adoptat directiva Bolkestein

Parlamentul European a adoptat, miercuri, contoversatul proiect privind deschiderea pietei serviciilor, ceea ce va duce la facilitarea activitatii prestatorilor de servicii in tot teritoriul celor 25 de state membre ale Uniunii.

Parlamentul a adoptat acest proiect in ciuda intentiilor gruparilor de stanga si si a gruparii ecologiste (Verzii) de a depune amendamente la aceata propunere.

Aceste reglementari vor permite prestatorilor de servicii diverse, precum furnizarea de alimente, software sau instalatii sanitare sa isi desfasoare activitatea pe intreg teritoriul celor 25 de state membre ale UE, asupra acestor prestatori urmand a fi impuse mai putine restrictii.

Noile reglementari vor intra in vigoare in 2010.

Aceasta propunere a creat controverse mai ales intre statele bogate din vestul Uniunii, care doresc sa isi protejeze firmele impotriva altor actori comerciali care beneficiaza de mana de lucru ieftina si statele mai sarace din est, doritoare de a patrunde pe alte piete.

Ministrii Uniunii au ajuns in luna mai la un acord foarte echilibrat pentru a favoriza cresterea economica a blocului european.

Textul final votat de parlament a diluat propunerile de liberalizare ale Comisiei, care au generat ample miscari de strada si opozitia unor state membre ingrijorate de destabilizarea mediului competitional.

Aceasta directiva privind serviciile, denumita directiva Bolkestein dupa numele Comisarului European care a propus-o, este una din cele mai importante initiative legislative din acest deceniu, a declarat presedintia finlandeza a Uniunii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri