Cele 149 de tari membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) se vor reuni astazi la Geneva, ca sa discute despre negocierile de la Doha pentru o noua ordine comerciala mondiala, prima data de la suspendarea lor, la sfarsitul lunii iulie, au anuntat oficiali OMC, citati de AFP.
Secretariatul OMC a anuntat, intr-un comunicat, convocarea unei sedinte informale a comitetului pentru negocieri comerciale a OMC, pentru a discuta despre situatia negocierilor despre "programul de dezvoltare de la Doha", denumire oficiala a ciclului de discutii lansat in anul 2001 in capitala Qatarului.

Negocierile, care ar fi trebuit sa fie incheiate la sfarsitul anului 2004, au fost suspendate la sfarsitul lunii iulie de catre directorul general al OMC, Pascal Lamy, din cauza imposibilitatii de a ajunge la un acord, referitor la problemele din agricultura, intre principalii actori ai negocierilor (Australia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, India, Japonia si Uniunea Europeana).

Directorul general al OMC, Pascal Lamy, aflat la Hanoi, in cadrul unei reuniuni ministeriale a tarilor din regiunea Asia-Pacific, a declarat ca toti ministrii doresc reluarea de urgenta a negocierilor incepute la Doha. "Voi verifica la Geneva daca aceasta parere, exprimata foarte clar in cadrul Apec, este impartasita de catre ceilalti membri OMC", a declarat Lamy.

Conducatorul OMC declarase ca exista o posibilitate de relansare a negocierilor in perioada cuprinsa intre jumatatea lui noiembrie si martie 2007, din moment ce alegerile legislative din SUA au marcat victoria opozitiei democrate. Reuniunea de joi nu reprezinta redeschiderea oficiala a ciclului negocierilor, au indicat o sursa apropiata Organizatiei Mondiale a Comertului, care a dorit sa isi pastreze anonimatul. Aceeasi sursa a declarat, insa, ca trenuie sa existe un element care sa relanseze negocierile.

Lamy a avertizat, in timpul ultimelor saptamani, ca nu va fi de acord cu relansarea negocierilor, daca nu exista semnale care sa indice faptul ca principalii actori sunt pregatiti sa efectueze concesii.

Reprezentantul pentru Comert al SUA, Susan Schwab, fusese acuzata, la sfarsitul lunii iulie, de catre principalii paretenri de negociere, Brazilia, India, japonia si UE, ca a refuzat sa accepte scaderea subventiilor agricole.

Presedintele american, George W. Bush, si cel rus, Vladimir Putin, au confirmat, miercuri, ca cele doua state vor semna duminica, la Hanoi, un acord pentru intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), a anuntat purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dimitri Peskov.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri