Consiliul politic al noii coalitii de guvernare din Bulgaria va decide la sfarsitul acestei luni daca statul bulgar va continua sau va sista negocierile cu monopolul rus de gaze naturale Gazprom, a declarat ministrul bulgar al energiei, Rumen Ovcharov, conform Novinite.

Oricare ar fi decizia finala, este absolut imposibil ca preturile pentru gazele naturale sa creasca cu 40% incepand cu data de 1 ianuarie 2007, aceste estimarii fiind pure speculatii, este de parere Ovchacov. Preturile la gaze naturale vor suferi o aceasta crestere in mod automat daca Bulgaria va refuza sa renegocieze contratul sau, dupa cum doreste firma rusa.

Cealalta optiune a Bulgariei o reprezinta renegocierea si implicit semnarea unui nou contract cu Gazprom, a precizat oficialul bulgar conform NewsIn. Bulgaria se afla momentan in plin proces de negociere a unor acorduri energetice pe termen lung care vor garanta furnizarea catre Bulgaria a necesarului energetic al acestei tari.

Ministrul bulgar nu a oferit informatii suplimentare privind directia viitoare a acestor negocieri. Bulgaria va trebui sa accepte mai intai pretul cerut de Rusia si apoi sa semneze un nou contract inainte de expirarea celui curent, a precizat Ovcharov.

Contractul curent va expira in 2010 si Bulgaria ar putea risca o eventuala reducere de catre Gazprom a cantitatilor de gaze naturale transportate prin teritorul bulgar, a continuat ministrul. Posibilitatile de diversificare a surselor de gaze naturale ale statului bulgar sunt foarte limitate.

Proiectul de conducta Nabucco , ce ar tranporta gaze naturale din Turcia spre Austria prin Bulgaria si Romania sufera intarzieri substantiale iar conducta Azerbaijan-Turcia-Italia este momentan doar in stadiul de plan si capacitatea acesteia nu este deocamdata stabilita, a incheiat ministrul bulgar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Daniel Mocanu: Romania poate accepta pana la 4.000 de magazine