Un vicepresedinte prea independent al Gazprom a fost inlocuit de un fost agent KGB

Aleksandr Riazanov, vicepresedinte al gigantului rus Gazprom, a fost inlocuit de un fost membru al KGB pentru ca era prea independent, spre deosebire de restul consiliului de directori al grupului controlat de stat, a anuntat joi presa rusa

"In locul lui Aleksandr Riazanov a fost numit un coleg al lui Putin (el insusi un fost membru KGB- n.red.), Valeri Golubev, care se va ocupa de divizia CSI", organizatie a fostelor republici sovietice, cu exceptia tarilor baltice, potrivit cotidianului de afaceri Vedomosti, citat de NewsIn.

Gazprom, care fixeaza preturi ridicate pentru vecinii Rusiei, este acuzat ca serveste drept arma Kremlinului pentru a exercita anumite presiuni asupra statelor din fostul spatiu sovietic. Riazanov "si-a platit prea scump independenta" si reticenta fata de "executarea ordinelor conducerii", a comentat publicatia de afaceri. Numirea lui Valeri Golubev, care a facut cariera la Sankt Petersburg in acelasi mod ca si presedintele Putin, a fost anuntata miercuri seara de Gazprom, printr-un comunicat scurt, fara explicatii.

Riazanov a declarat pentru Vedomosti ca este multumit deoarece contractul sau cu Gazprom, incheiat pe o perioada de cinci ani care a expirat, a avut "o durata suficienta". El nu a comentat identitatea succesorului sau, membru al conducerii Gazprom insarcinat, pana acum, cu investitiile si reconstructia. "Postul sau a fost oferit unui fost membru al KGB", acesta fiind pretul unei "independente prea mari", informeaza ziarul Kommersant.

Publicatia economica RBK subliniaza predominanta "numirilor politice" in cadrul Gazprom, "o structura de clan inchisa", ai carei directori originari din Sankt Petersburg, ca si Vladimir Putin, sunt majoritari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri