Oferta de 85,1 milioane euro pentru termocentrala de la Ruse

Holdingul sloven Slovenske Elektrarne (HSE) a facut cea mai substantiala oferta de preluare a termocentralei bulgare de la Ruse, oferind suma de 85,1 milioane de euro pentru centrala de 400 de megawati, potrivit agentiei bulgare de privatizare.

Aceasta e cea de-a doua tentativa a Bulgariei de a vinde termocentrala de la Ruse, aceasta initiativa facand parte din strategia mai larga a responabililor bulgari de a privatiza sectorul serviciilor publice si liberaliza piata energetica a Bulgariei inainte de aderarea la Uniunea Europeana, la data de 1 ianuarie 2007.

Gruparea slovaca a oferit o suma cu mult superioara celei prezentate de compania franceza Dalkia International, parte din Veolia Environment, care a oferit 51 de milioane de euro precum si celei oferite de grupul german E.ON, a carui oferta s-a ridicat la 29,1 milioane de euro.

"Vom numi castigatorul acestei licitatii in cursul saptamanii viitoare si vom incerca sa limitam procesul de negociere la cel mult o luna", a declarat potrivit NewsIn directorul executiv al agentiei bulgare de privatizare, Todor Nikolov. "Speram sa semnam acordul pana la sfarsitul anului sau cel tarziu la inceputul anului urmator", a adaugat acesta.
Nikolov a precizat ca principalul criteriu ce va fi luat in considerare va fi suma oferita si ca agentia pe care o conduce este multumita de ofertele facute.

Vanzarile termocentralei de la Ruse au crescut cu 20%, pana la nivelul de 55 de milioane de leva (36,14 milioane de dolari) in cursul anului trecut, dar a incheiat anul cu pierderi de 8,6 milioane de leva.

Sofia incearca sa vanda si centrala de 630 de megawati de la Bobov Dol grupului grec PPC, aceasta tranzactie a fost insa afectata de controverse politice si probleme legale. Termenul limita pentru finalizarea acestei tranzactii va expira la data de 11 decembrie 2006.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Tom Hanks, după COVID-19: Nu am nici un respect pentru cei care nu poartă mască
Setari Cookie-uri