Zona euro trece de la deficit la excedent comercial

Zona euro a beneficiat, in luna septembrie, de un excedent comercial de doua miliarde de euro (2,56 miliarde de dolari), dupa ce in luna august a inregistrat un deficit comercial de 5,4 miliarde de euro, a anuntat oficiul european de statistica Eurostat.

Cresterea anuala in ceea ce priveste exporturile sezoniere ale celor 12 state membre ale zonei euro s-a majorat pana la 9% in luna septembrie, depasind nivelul de crestere inregistrat in luna august, de 7%.

Ritmul de crestere a importurilor a atins nivelul de 9%, sub valoarea inregistrata in luna august, de 10%, potrivit NewsIn. Exporturile de sezon au crescut cu 2% fata de luna august, iar importurile au scazut cu 0,1%.

Informatii detaliate privind luna septembrie nu vor fi disponibile inainte de 18 decembrie, dar in ceea ce priveste luna august, Eurostat a aratat clar ca principalul sector al importurilor ramane sectorul energetic.
Deficitul comercial in ceea ce priveste sectorul energetic a crescut pana la 168 de miliarde de euro pentru primele opt luni ale anului curent, cu mult peste valoarea de 124 de miliarde inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut

In ceea ce priveste principalii parteneri economici ai zonei euro, deficitul comercial fata de China a crescut pe plan anual cu 21% in primele opt luni ale anului 2006, nivelul fiind si mai ridicat ridicat in cazul Rusiei, in acest caz atingand 52%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri