Grupul petrolier american ConocoPhilips ar putea sa isi extinda operatiunile petroliere din Rusia apeland si la alti parteneri in afara de firma LUKOIL, principalul grup petrolier rus, a declarat vineri presedintele ConocoPhilips, James Mulva.

"Relatia noastra cu LUKOIL a fost una foarte buna si suntem increzatori ca va continua si in viitor", a precizat acesta, potrivit NewsIn. "Insa nu este o relatie de excusivitate si suntem interesati de semnarea unor parteneriate cu alte firme rusesti", a adaugat Mulva.

Presedintele ConocoPhilips a declarat ca grupul pe care il conduce detine momentan 19% din LUKOIL si estimeaza ca aceasta participatiune se va majora pana la 20% pana la sfarsitul acestui an. "Pana la sfarsitul acestui an vom investi peste noua miliarde de dolari in relatia noastra cu Rusia", a afirmat Mulva. "Vom pastra participatiunea noastra de 20% din LUKOIL mult timp. Nu suntem interesati sa vindem aceasta participatiune".

Presedintele grupului american a facut aceste precizari la o zi dupa anuntul facut de LUKOIL, in care se mentiona ca principala companie petroliera rusa se va implica intr-o operatiune cu capital mixt cu firma rivala Gazprom Neft, controlata de monopolul de gaze naturale Gazprom, scopul fiind de a achizitiona capital petrolier in Rusia si pe plan extern.

Presedintele LUKOIL, Vagit Alekperov, a declarat pentru postul rus de televiziune Vesti 24 ca discutiile privind viitoarea operatiune cu capital mixt, care va fi detinuta de Gazprom Neft in proportie de 51%, se afla in stadiul final. Alekperov a numit gruparea Gazprom "fratele nostru mai mare".

LUKOIL si Conoco au declarat ca impreuna ar putea face achizitii in Europa, unde firma americana planuieste sa vanda o parte din capitalul pe care il detine. "Am anuntat ca vom vinde o parte din operatiunile noastre de rafinare din Europa iar LUKOIL ar putea fi firma interesata pentru a le cumpara", a incheiat Mulva.