Climatul investitional este factorul principal de influenta a fluxurilor monetare in Rusia, din cauza pretului scazut al petrolului, a declarat, vineri, prim vicepresedintele Bancii Centrale a Rusiei, Alexei Ulyukayev.
"Suntem la intersectia mai multor modele macroeconomice", a declarat Ulyukayev. Oficialul Bancii Centrale a Rusiei a spus ca micsorarea surplusului de cont curent este echilibrata de fluxuri de capital, estimate la 15 miliarde de dolari, in 2007. Analistii economici estimeaza ca Rusia va anunta, anul acesta, cel mai mare aport de capital din istoria post-sovietica, informeaza NewsIn.

Dinamica de cont curent consta mai ales in plati provenite din import si export si depinde mult de vanzarile de petrol si de gaze naturale, dar contul de capital contine investitii de portofoliu si investitii straine directe. Prim vicepresedintele Bancii Centrale a Rusiei a declarat ca fluxurile mari de capital provin, in principal, din imbunatatirea climatului investitional si din faptul ca rubla va deveni convertibila in luna iulie, ceea ce permite repatrierea rapida a veniturilor investitorilor straini.

"Acesti factori au modificat politica investitorilor internationali, capitalul speculativ fiind inlocuit de capitalul pe termen lung", a spus Ulyukayev, cu referire la investitiile straine directe si la investitiile de portofoliu, la fel ca si la imprumuturile externe contractate de corporatii rusesti. Ulyukayev a spus ca Banca Centrala a Rusiei poate proiecta fluxurile viitoare de capital prin instrumentele sale, insa si mediul de afaceri din tara este important.

"Investitorii se orienteaza in functie de cadrul juridic, de cresterea economica, de stabilitate financiara si fiscala. Cred ca Rusia are dinamica pozitiva in fiecare dintre aceste sectoare, deci ne asteptam la cresterea numarului investitiilor straine in Rusia", a declarat Ulyukayev. Banca Centrala a Rusiei are patru scenarii de politica monetara pentru 2007, cele mai pesimiste calcule fiind raportate la un pret ipotetic al petrolului de 45 de dolari un baril."Chiar daca pretul petrolului scade sub nivelul de 45 de dolari barilul, nu se va intampla nimic grav. Pur si simplu, va trebui sa muncim altfel, sa refinantam mai mult sectorul bancar. Avem marje largi de siguranta", a precizat Ulyukayev.

Ulyukayev a observat si ca volatilitatea contului de capital este mai mare decat cea a contului curent, complicand sarcina bancii centrale de mentinere a stabilitatii macroeconomice. "Contul de capital este foarte volatil, variind lunar de la surplusuri mari la deficit, ceea ce inseamna o volatilitate mai mare in sectorul bancar", a spus Ulyukayev, cu referire la lipsele de lichiditati care pot influenta evolutia indicatorilor pietei financiare."Sarcina noastra este sa nu permitem aceasta volatilitate. Avem la dispozitie toate instrumentele necesare, ca sa facem acest lucru", a spus Ulyukayev.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri