Preturile la petrol sunt mult prea mari pentru a justifica o noua reducere a productiei de catre OPEC, a declarat la Bruxelles directorul executiv al Agentiei Internationale a Energiei, Claude Mandil.
Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol a anuntat ca va reduce incepand cu 1 noiembrie cu 1,2 milioane de barili pe zi productia de petrol pentru a stopa scaderea accentuata a pretului, dupa atingerea in iulie a nivelului record de 78, 40 de dolari pe baril, informeaza NewsIn. Pretul petrolului a atins marti nivelul de 59 de dolari pe baril, mult prea putin pentru anumite state membre ale OPEC, care doresc o reducere suplimentara a productiei.
"Cred ca preturile sunt in continuare prea mari si nu vad nici un motiv pentru o reducere suplimentara", a declarat seful AIE.

OPEC este ingrijorata si de vastele rezerve de petrol ale principalelor state consumatoare de petrol, lucru ce ar justifica o reducere suplimentara a productiei, ce ar putea fi decisa cu ocazia urmatoarei reuniuni a grupului, de la data de 14 decembrie din Nigeria.

Directorul executiv al AIE a precizat ca pretul ridicat al petrolului, care acum patru ani era de doar 20 de dolari pe baril, afecteaza statele in curs de dezvoltare, multe dintre acestea fiind dependente de importurile de petrol. "Pretul este de trei ori mai mare decat era in urma cu patru ani", a declarat acesta. "Este o povara extraordinara pentru statele in curs de dezvoltare si din acest motiv preturile la petrol ar trebui sa fie mai mici", a continuat Mandil.

Principalul stat producator de petrol din cadrul OPEC, Arabia Saudita, contrazice aceste declaratii conform carora preturile ridicate la petrol afecteaza statele importatoare de petrol, reprezentand astfel o piedica in calea dezvoltarii.

"Din observatiile noastre, acest lucru nu s-a intamplat. in acest an statele cu cea mai mare crestere economica, China si India, sunt importatoare de petrol", a afirmat un analist al ministerului saudit al petrolului, Ibrahim al-Muhanna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri