Gazprom garanteaza siguranta livrarilor energetice pana in 2020

Monopolul rus de gaze naturale Gazprom este gata sa ofere garantii privind livrarile energetice pana in anul 2020, a declarat la Bruxelles vice-presedintele grupului rusesc, Alexander Medvedev, cu ocazia unei conferinte privind siguranta energetica.

Responsabilul Gazprom a tinut sa sublinieze ca orice ingrijorare privind siguranta livrarilor energetice ale grupului pe care il reprezinta sunt nefondate.
"Nu exista nici un pericol privind livrarile de gaze naturale, nici pentru aceasta iarna si nici cel putin pana in anul 2020", a declarat Medvedev, dupa cum informeaza NewsIn.

Gazprom este capabil sa faca fata "cererii in crestere din Rusia dar si obligatiilor contractuale cu pietele externe, precum si cu pietele noi unde cererea a crescut substantial precum China", a adaugat responsabilul rus. Uniunea Europeana, din ce in ce mai dependenta de energie provenita din afara blocului european, importa aproximativ un sfert din necesarul de petrol si gaze naturale din Rusia, principalul sau furnizor de hidrocarburi.

Aceste asigurari vin pe fondul disputei referitoare la tariful gazelor naturale ce determinase, la inceputul anului, un mic "razboi" al gazelor naturale intre Kiev si Moscova si la o scurta intrerupere a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, care a avut efecte negative asupra livrarilor de gaze naturale din Rusia in Europa.

Gazprom a preluat, anul trecut, Gazprom Neft, fostul Sibneft, de la investitorul miliardar Roman Abramovici, pentru 13,1 miliarde de dolari, consolidandu-si astfel pozitia de principala firma a Rusiei si una din cele mai mari companii energetice ale lumii. Capitalizarea pe piata a grupului Gazprom se apropie de 300 de miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri