Polonia va sustine, conditionat, pactul UE-Rusia

Polonia nu va impune veto pactului de cooperare intre Uniunea Europeana si Rusia, daca acesta indeplineste conditiile prezentate presedintiei UE, asigurata, in prezent, de Finlanda, a declarat premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski.

Premierul polonez a declarat, in cadrul conferintei de presa, dupa sedinta saptamanala de guvern, ca este optimist in aceasta problema, sperand ca va putea fi evitat un eventual esec al negocierilor. Kaczynski a refuzat, insa, sa spuna care sunt conditiile prezentate in scrisoarea trimisa presedintiei UE.

Varsovia blocheaza ajungerea la consens in UE, pentru negocierea mandatului pentru noul acord intre UE si Rusia, care urmeaza sa fie discutat la summitul de la Helsinki, din 24 noiembrie. Pozitia Poloniei este o reactie de protest impotriva interdictiei impusa de Rusia la importurile de carne si alte produse alimentare din Polonia.

Reprezentantii Finlandei, declarasera, luni dimineata, ca vor discuta modalitatile de ridicare a interdictiei rusesti referitoare la importurile de produse alimentare din Polonia, in cadrul summitului de vineri, la care va participa presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Promisiunea reprezenta parte din incercarea de a convinge Polonia sa nu mai blocheze mandatul de negocieri al Uniunii Europene in vederea incheierii pactului de cooperare cu Moscova. Pactul include mai multe domenii, inclusiv energie, comert, investitii si drepturile omului. Acordul existent intre UE si Rusia expira la sfarsitul anului, dar va fi reinnoit pana la aprobarea noului pact.

Rusia suspendase importurile de carne si de alte produse alimentare din Polonia, in 2005, dupa descoperirea unor certificate veterinare false.Oficialii de la Varsovia considerasera ca masura a fost excesiva si motivata politic, in contextul intensificarii tensiunilor intre Moscova si fostele tari satelit din perioada sovietica. Rusia negase acuzatiile si solicitase Poloniei sa puna capat fraudelor la exporturi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Elveţia refuză să schimbe numele ''rasist'' al unui munte
Setari Cookie-uri