45 la suta dintre cei chestionati sustin ideea eliminarii acestor deduceri, in timp ce 51 la suta se opun unei asemenea abordari.
In aceasta perioada, milioane de americani se straduiesc sa respecte data-limita de 15 aprilie pentru depunerea declaratiilor de venit. Multi dintre acestia recunosc ca le e groaza de munca pe care o presupune pregatirea si trimiterea formularelor.
Sapte din zece respondenti au declarat ca sistemul federal de impozitare este prea complicat, potrivit sondajului comandat de Associated Press. Rezultatele mai arata ca 49 la suta dintre respondenti prefera sa mearga la dentist decat sa pregateasca formularele respective, in timp ce 48 la suta aleg, totusi, varianta responsabilitatii fiscale.
Aproape o treime din cele 133 de milioane de declaratii de venit asteptate de autoritati, anul acesta, vor sosi in ultimele doua saptamani dinaintea expirarii termenului-limita (15 aprilie), a declarat Eric Smith, purtator de cuvant al Fiscului din Statele Unite. Acesta a estimat ca aproape noua milioane de persoane vor inainta cereri de prelungire a perioadei pe care o au la dispozitie pentru trimiterea declaratiilor de venit, iar alte 2-3 milioane de persoane vor depasi data-limita.
Aproape un sfert dintre cei raspunzatori de pregatirea formularelor fiscale ale intregii familii au declarat ca inca nu au inceput pregatirea actelor sau de-abia cu o saptamana inainte de sondaj au demarat acest proces. Sondajul a fost realizat saptamana trecuta.
Propunerile de reforma vor fi gata in vara
Simplificarea sistemului de impozitare este obiectivul unei Comisii federale special infiintate de presedintele George W. Bush. In urmatoarele luni, Comisia va colecta informatiile necesare urmand ca, pe la mijlocul verii, sa ofere o serie de recomandari pentru reformarea sistemului fiscal. Printre propunerile avute in vedere se numara reducerea ratelor de impozitare a veniturilor concomitent cu impunerea unei taxe nationale pe vanzari sau introducerea unei cote unice de impozitare a veniturilor (indiferent de valoarea acestora).
Cota unica, preferata de republicanii cu salarii de peste 75.000 de dolari pe an
Majoritatea americanilor par sa nu agreeze ideea cotei unice, 57 la suta dintre cei chestionati afirmand ca cei cu venituri mai mari ar trebui sa plateasca si taxe mai mari. Doar 40 la suta dintre respondenti s-au declarat in favoarea cotei unice.
Dintre cei chestionati, doar cei care castiga peste 75.000 de dolari pe an au declarat ca sustin acest sistem de taxare a veniturilor.
Luand in calcul apartenenta politica, cu o proportie de trei la unu, democratii s-au declarat in favoarea cotei de impozitare diferentiate in functie de venituri, in timp ce republicanii au optat pentru cota unica.
La realizarea sondajului, efectuat in perioada 4-6 aprilie, au participat 1.001 adulti, marja de eroare fiind de plus/minus trei puncte procentuale.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: