Prim-ministrul chinez, Wen Jiabao, si-a incheiat, ieri, vizita de patru zile in India, soldata cu o serie de acorduri privind rivalitatile istorice dintre cele doua tari si impulsionarea relatiilor comericale dintre cele mai dinamice economii ale lumii, relateaza Bloomberg.
Prim-ministrul indian, Manmohan Singh, si omologul sau chinez, Wen Jiabao, au afirmat ca studiaza posibilitatea crearii celor mai mari zone de liber-schimb din lume, ce va "cuprinde" 2,4 miliarde de persoane. India si China au stabilit, de comun acord, impulsionarea schimburilor comerciale bilaterale, pana la o valoare totala de 20 de miliarde de dolari, pana in 2008. Prim-ministrul chinez a afirmat ca cifra ar putea urca pana la 30 de miliarde de dolari, pana in 2010. India a consemnat un surplus comercial de 1,75 miliarde de dolari, in relatia cu China - cea de-a doua mare piata de peste Ocean pentru produsele indiene, dupa Statele Unite.

Prim-ministrii celor doua tari au mai discutat despre modalitatile de conlucrare pentru a coopera, in loc de a concura in identificarea de noi resurse energetice pentru "alimentarea" economiilor aflate in expansiune.
Economia Chinei a crescut, anul trecut, cu 9,5 la suta, iar cea a Indiei, cu 6,9 la suta.

Vizita lui Wen Jiabao in India a inceput in Bangalore, nucleul tehnologic al tarii, unde a facut apel la o cooperarea mai stransa intre industria software din India si cea hardware din China, pentru a transforma secolul XXI in "secolul asiatic al industriei IT".
Discutiile dintre cei doi oficiali s-au incheiat prin semnarea a 12 acorduri de cooperare in arii precum stiinta, finantele, educatia, turismul si transportul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si