OECD s-a declarat ingrijorata din cauza prezentei crescute a statului rus ca actionar la societatile din sectoarele considerate strategice, in special in domeniul gazelor, controlat de gigantul Gazprom, vazand, in acest lucru, o amenintare pentru cresterea economica a tarii.

"Prezenta din ce in ce mai mare a statului ca actionar trebuie considerata un regres", a estimat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), in cadrul studiului economic, efectuat asupra Rusiei, pentru 2006.
Organizatia observa "o tendinta neta de expansiune a statului ca actionar si de interventie directa in cadrul sectoarelor strategice, precum cel petrolier, aviatic, al echipamentelor pentru producerea de electricitate, automobile sau in domeniul financiar".

OECD considera "deosebit de ingrijorator apetitul monopolului public al gazelor, Gazprom, pentru achizitionarea de noi active". Monopolul pentru exporturile de gaze a achizitionat, in luna septembrie, aproape 20% din al doilea producator de gaze rusesc, Novatek, si practica o politica agresiva de patrundere pe pietele europene, informeaza NewsIn. Pe de alta parte, insa, "prezenta statului drept proprietar al societatilor industriale si financiare este mediocra", a avertizat OECD, concluzionand ca "este probabil ca o prezenta marita a statului in sectoarele importante sa contribuie la incetinirea cresterii acestora".

Ministrul pentru dezvoltarea economica, German Gref, a imbunatatit, saptamana trecuta, previziunile de crestere ale PIB-ului rusesc pentru 2006, la 7%.

"In perioada 1999-2005, PIB real a crescut, in medie, cu 6,7%", crestere datorata consumului intern, in ciuda unor scaderi ale exporturilor si unei "explozii" a importurilor, se mai precizeaza in raportul OECD, care avertizeaza ca nivelul investitiilor a ramas "relativ scazut". Organizatia atrage atentia in special asupra productiei petroliere, principalul catalizator al cresterii economice rusesti intre 2000 si 2003, care "s-a diminuat semnificativ".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat