Companiile europene ar putea folosi o politica fiscale comuna in cadrul Uniunii Europene incepand cu 2011, a anuntat comisarul european pentru impozite si uniune vamala, Laszlo Kovacs.
Acesta le va comunica luni ministrilor europeni de finante ca expertii Uniunii se apropie de completarea ambitiosului proiect fiscal, ce are drept obiectiv reducerea complexitatii si a costurilor suportate de firme pentru a respecta diferitele prevederi fiscale, potrivit NewsIn.

Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, Kovacs a declarat ca spera ca acest proiect sa fie gata pana la inceputul anului 2008 si sa fie aplicat incepand cu 2011 daca statele membre ale UE il vor sustine. Germania, care va prelua presedintia UE in luna ianuarie 2007, este unul din principalii sustinatori ai proiectului, care are drept obiectiv crearea unui sistem unic de impozitare a profiturilor companiilor, declarand ca va sustine puternic acest proiect.

insa unele state, precum Marea Britanie si Irlanda, ar putea decide sa nu adere la acest nou sistem, pe motiv ca ar afecta suveranitatea statala. Alte jurisdictii unde se practica un nivel scazut de impozitare, precum Slovacia si Estonia, ar putea decide si acestea sa ramana in afara sistemului, temandu-se ca introducerea unei politici fiscale comune ar putea fi un "cal troian" privind introducerea unui nivel minim comun de impozitare.

Kovacs crede ca acest nou sistem va face concurenta dintre statele UE mult mai transparenta si eficienta. Comisarul a precizat ca 18 dintre cele 25 de state membre ale UE au manifestat un sprijin entuziast sau in cel mai rau caz rezerva fata de acest proiect, cum au facut-o si viitoarele state membre ale UE incepand cu 1 ianuarie 2007, Bulgaria si Romania.

Kovacs a decis ca aceasta cota de impozitare sa nu fie impusa companiilor de mici dimensiuni ce isi desfasoara activitatea pe plan local si doresc sa opereze in continuare conform cotei de impozitare nationale."Companiile ce nu sunt interesate de desfasurarea activitatii in alte state membre pot fi impozitate conform cotei nationale de impozitare", a precizat acesta. Comisarul European pentru Piata Interna si Servicii, Charlie McCreevy, a declarat ca problemele cu care este confruntat acest proiect sunt asa de mari incat este posibil sa nu fie rezolvate "prea curand".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri