O moneda euro prea puternica ar putea afecta negativ cresterea economica in zona euro, au estimat luni o serie de analisti, dupa ce moneda unica europeana a atins cel mai ridicat nivel in ultimele 20 de luni comparativ cu dolarul american, de circa 1,31 dolari/euro.
"Daca moneda euro va ramane la nivelul acesta ar putea reduce cu aproximativ 0,2-0,3% cresterea economica pentru anul viitor", a declarat economistul sef al Morgan Stanley, Eric Chaney, dupa cum precizeaza NewsIn. Cresterea economica a zonei euro ar trebui sa atinga in cursul anului viitor nivelul de 2,1%, conform ultimelor estimari realizate de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana sau 2% conform estimarilor Fondului Monetar International.

"O moneda euro foarte puternica ar fi daunatoare competitivitatii in cadrul zonei euro si s-ar adauga tendintelor negative cu care este confruntata economia europeana in cursul anului viitor", a declarat analistul Global Insights, Howard Archer.

Aceste "tendinte negative" sunt reducerea ritmului de crestere a economiei mondiale, majorarea ratelor dobanzilor, aplicarea politicilor fiscale in Europa ce au drept obiective diminuarea deficitelor publice, in special in Germania, precum si preturile la petrol, care sunt in continuare ridicate, a explicat acesta. Economistul sef pentru zona europeana a grupului bancar Lehman Brothers, Michael Dicks, a afirmat ca daca moneda unica europeana se va mentine la acest nivel ridicat, acest lucru va avea consecinte negative. "O crestere cu 10% a ratei de schimb a monedei euro afecteaza cu jumatate de punct cresterea produsului intern brut", a explicat acesta.

Analistul Bank of America, Holger Schmieding a estimat insa ca "la acest nivel impactul va fi redus"."Rata efectiva de schimb se situeaza undeva in jurul valorii de 1,6 dolari/euro inca din 2004, deci nu este vorba de un nivel care sa ingrijoreze", a afirmat acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri