UE a prezentat Rusiei masurile luate impotriva produselor agricole romanesti

Expertii veterinari din UE au adoptat noi masuri de tranzitie destinate adaptarii produselor agricole din Romania si Bulgaria la normele europene, iar aceste masuri au fost prezentate, luni, Rusiei, a anuntat ieri un purtator de cuvant al Comisiei Europene. Aceste masuri ar putea atenua ingrijiorarea Rusiei, care, invocand preocuparile legate de normele de securitate alimentara din cele doua tari, a amenintat ca va impune un embargo asupra produselor europene de orgine animala dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007.

Printre masurile adoptate de catre experti figureaza interdictia impusa Romaniei si Bulgariei de a reexporta catre restul Uniunii Europene toate produsele de origine animala pe care cele doua tari le importa inainte de 1 ianuarie 2007 sau care se vor afla in vama la aceasta data si care nu respecta normele europene.

Produsele care nu se inscriu in standardele europene vor putea fi reexportate pana la sfarsitul anului 2007 catre tari care nu sunt membre UE numai daca vor obtine o autorizatie specifica din partea tertei tari destinatare, informeaza NewsIn. Pe de alta parte, expertii UE au autorizat o serie de fabrici de lapte din Bulgaria sa continue sa foloseasca laptele crud neconform cu normele europene pana la sfarsitul anului 2009, dar numai daca produsele fabricate pe baza acestui tip de lapte sunt clar identificate. Ele vor putea fi vandute numai in Bulgaria.

Chiar daca "nu reprezinta un raspuns la ingrijorarile exprimate de autoritatile ruse", aceste noi masuri au fost prezentate de expertii Comisiei Europene, luni, la Moscova, in timpul reuniunilor avute cu omologii lor rusi, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Philip Todd.

Reuniunile au drept scop sa explice partii ruse ca au fost luate "toate garantiile necesare" pentru a mentine standardele europene in materie de securitate alimentara si dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, a adaugat oficialul european.

La summitul UE-Rusia desfasurat vineri la Helsinki, presedintele rus Vladimir Putin a confirmat ca Moscova are "probleme de securitate alimentara si de sanatate veterinara cu cele doua tari". El a reprosat Comisiei Europene ca nu a discutat cu Rusia despre aderarea Romaniei si Bulgariei in privinta "chestiunilor care sunt in interesul tuturor".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri