CE: Statele membre UE trebuie sa isi imbunatateasca activitatea bancara

Statele Uniunii Europene ar trebui sa grabeasca modalitatile de compensare pentru clientii afectati de probleme bancare insa nu este neaparat necesara o reforma extinsa a sistemelor de siguranta fiscala, a anuntat marti Comisia Europeana, conform Reuters.

Conform reglementarilor existente, statele membre UE trebuie sa aiba o strategie de garantare a depozitelor bancare astfel incat clientii sa isi poata recupera cel putin 20 de mii de euro din contul detinut in cazul in care banca falimenteaza.

Comisia Europeana a analizat posibilitatea aducerii la zi a acestor reglementari avand in vedere ca din ce in ce mai multe banci isi desfasoara activitatea pe plan transfrontalier. "Comisia a ajuns la concluzia ca in ciuda faptului ca reglementarile aflate momentan in vigoare, trebuie luate o serie de decizii privind imbunatatirea sistemelor bancare transfrontaliere in cadrul UE", a declarat Comisia intr-un comunicat, citat de NewsIn.

Comisia doreste ca statele sa isi reduca perioada in care clientii isi pot recupera banii in cazul unor probleme ale bancii si sa imbunatateasca schimbul de informatii intre sisteme. "O modificare fundamentala este considerata prematura in acest moment, in timp ce orice decizie privind o convergenta si mai stransa a legislatiilor si modalitatilor de operare nationale face parte dintr-o discutie mai larga privind managementul crizelor", a continuat comunicatul Comisiei. Organismul executiv european a precizat ca nu este nevoie de a majora plafonul de garantie de 20 de mii de euro.

Comisia a incheiat declarand ca sase state ale Uniunii ar fi fortate sa suporte costuri de 2,5-4,3 miliarde de euro pentru a strange aceste fonduri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Ce creșteri au înregistrat statele vecine României
Setari Cookie-uri