Grupul britanic BAE Systems a virat, in secret, milioane de lire catre conturile din Elvetia ale unui comerciant de arme sirian, Wafic Said, scrie cotidianul The Guardian, citat de NewsIn.. Anchetatorii Oficiului britanic pentru Fraude au verificat daca sumele depuse in conturile lui Said au fost transferate ulterior catre membrii familiei regale saudite, potrivit unor surse judiciare.

Ancheta, ce a durat trei ani, a dezvaluit ca BAE dispunea de fonduri de 60 de milioane de lire destinate mai multor membri ai familiei regale saudite, care solicita bunuri, printre care masini de lux, in schimbul unor interventii pentru a favoriza afacerile grupului britanic.

Comerciantul de arme sirian de origine saudita, in varsta de 68 de ani, a refuzat sa comenteze aceste informatii. Acesta a recunscut insa ca, in ultimii 20 de ani, a fost intermediar in tranzactiile cu armament catre Arabia Saudita, dar a negat ca ar fi perceput comisioane din partea BAE, care a incheiat, incepand din 1985, o serie de contracte profitabile cu Riyadul.

BAE Systems detine 33% din actiunile consortiului Eurofighter GmbH, care construieste aeronavele Eurofighter. Alti actionari importanti sunt grupul european EADS, ce detine 46 la suta si compania italiana Alenia/Finmeccanica, 21 la suta. Compania britanica a anuntat marti ca negocierile pentru vanzarea a 72 de avioane Eurofighter Typhoon catre Arabia Saudita stagneaza de la sfarstul lunii ocotmbrie, de la incheierea Ramadanului, desi acest dosar a facut, in august, obiectul unui preacord comercial intre Londra si Riyad, ce prevede semnarea contractului inainte de sfarsitul anului 2006.

Aceasta tranzactie valoreaza 10 miliarde de lire, adica 14,8 miliarde de euro, dar s-ar putea ridica la cateva zeci de miliarde, in cazul in care producatorul va asigura si mentenanta aparatelor. Guvernul francez si grupul Dassault ar putea profita in urma acestei situatii, semnand, "in urmatoarele zile", un acord pentru livrarea a 24, pana la 36 de avioane de vanatoare Rafale, ale constructorului francez, potrivit cotidianului The Independent.

BAE Systems a pierdut un contract in Arabia Saudita

Arabia Saudita a suspendat negocierile cu Marea Britanie privind achizitionarea a 72 de avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon, din cauza unei anchete privind o eventuala frauda in care este implicata familia regala saudita, anunta cotidianul Financial Times. "Nu putem vorbi in locul celor doua guverne, dar sunt convins ca nu vom finaliza contractul de livrare a avioanelor Typhoon", a declarat presedintele grupului de aparare britanic BAE Systems, Mike Turner, pentru cotidianul Financial Times.

Biroul britanic de detectie a fraudelor, SFO, ancheteaza de trei ani niste fonduri ale grupului BAE Systems, in valoare de 89 de milioane de euro (60 de milioane de lire sterline). Aceste fonduri ar fi servit la furnizarea de bunuri, precum anumite masini de lux, familiei regale saudite, pentru ca Arabia Saudita sa isi mentina cooperarea cu BAE Systems.

Conform cotidianului britanic Daily Mail, citat de NewsIn, Arabia Saudita este gata de semnarea unui contract cu Franta privind achizitionarea a unui numar intre 24 si 36 de aeronave de vanatoare Rafale, rivalul direct al modelului Eurofighter.

Aeronava Eurofighter Typhoon este un avion de vanatoare versatil, produs de un consortiu european format din grupul EADS (ce detine 46% din proiect), cel britanic BAE Systems ( 33%) si ceal italian Alenia/Finmeccanica(21%). Contractul initial pentru livrarea de aeronave Eurofighter se ridica la zece miliarde de lire sterline (19,4 miliarde de dolari), insa s-ar putea ridica la aproximativ 40 de miliarde de lire sterline pentru grupul britanic din cauza modificarilor speciale facute modelelor destinate clientului saudit.

Un purtator de cuvant al ministerului de aparare britanic contactat de AFP nu a dorit sa confirme sau sa infirme informatiile publicate de Financial Times. Biroul britanic de detectie a fraudelor, contactat deasemenea de Financial Times, nu a dorit sa ofere informatii suplimentare, mentionand ca ancheta este in plina desfasurare.

In august, Arabia Saudita isi anuntase intentia de a cumpara 72 de avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon, in valoare de mai multe miliarde de euro, ceea ce i-ar permite companiei britanice de armament sa pastreze mii de locuri de munca.

Aceasta tranzactie este ultima dintr-o serie de contracte foarte profitabile incheiate, incepand din 1985, intre Riyad si BAE. BAE Systems este suspectata ca si in cazul Romaniei a platit un comision secret de sapte milioane de lire pentru a obtine contractul de modernizare a doua fregate.

SFO investigheaza cea mai mare companie de armament din Europa inca din 2004 si s-a concentrat pana in prezent asupra tranzactiilor din Arabia Saudita, Chile, Romania, Africa de Sud si, mai recent, Tanzania. in toate aceste cazuri, compania este suspectata ca practica darea de mita pentru a obtine contracte profitabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri