Agentia de evaluare finaciara Fitch a confirmat ratingul \"A-\" pentru datorii pe termen lung al National Bank of Greece (NBG), care controleaza Banca Romaneasca, si a anuntat ca perspectiva pe termen lung al riscului asociat bancii elene ramane stabila
Agentia de evaluare finaciara Fitch a mentinut ratingul atribuit imprumuturilor pe termen scurt la "F2", ratingul individual la "B/C" si ratingul de suport la "2", a mai anuntat agentia de rating. Perspectiva ratingului pe termen lung ramane stabila, se mai spune in comunicatul agentiei, remis NewsIn.

Ratingurile pe termen lung si scurt atribuite datoriilor bancii reflecta pozitia NBG de lider din Grecia, capacitatea buna de a genera venituri, calitatea activelor imbunatatita si capitalizarea excelenta. "Ratingurile mai iau in considerare profilul de risc mai mare al bancii, datorat cresterii rapide a imprumuturilor si expunerii la pietele emergente mai volatile, mai ales in Turcia, unde NBG a cumparat Finansbank. Ratingurile mai reflecta riscurile integrarii, generate de aceasta achizitie", se arata in raportul agentiei de rating.

O posibila marire a ratingurilor ar putea aparea in cazul in care banca reuseste sa gestioneze bine riscurile integrarii Finansbank, dovedeste o eficienta mai mare si construieste un precedent in gestionarea riscurilor din piata locala mai favorabila si pietele emergente mai volatile, au declarat analistii Fitch.

Posibile micsorari ale ratingurilor ar putea fi cauzate de un risc mai mare generat de integrarea bancii din Turcia, dar si de incapacitatea bancii de a se ocupa de imbunatatirea calitatii activelor, aparute in urma cresterii rapide a creditarii. NBG trebuie sa gestioneze corect riscurile aparute in urma cresterii imprumuturilor tot mai numerose pe piatele de retail bancar "netestate" si expansiunea in tari emergente, a avertizat Fitch.

Fitch noteaza ca NBG are o pozitie buna pe piata bancara elena. "Finansbank este o banca profitabilp, cu un nivel satisfacator al calitatii activelor si cu o capitalizare adecvata, asadar Fitch nu anticipeaza o deteriorare semnificativa in performanta sau calitatea activelor a NBG", au afirmat analistii agentiei.

La inceputul lunii iulie, NBG a anuntat intr-un comunicat transmis Bursei din Atena, ca a atras din piata de capital mai mult de trei miliarde euro, printr-o emisiune de actiuni, cu intentia de a finanta cumpararea unui pachet de 46% din actiunile bancii turce Finansbank, pentru care a platit 2,3 miliarde euro. Tranzactia a fost finalizata in vara. in urma acordului, grupul Fiba a cumparat pentru 483 milioane dolari subsidiarele Finansbank din Romania, Elvetia, Rusia si Olanda. in urma acordului cu banca elena, Fiba urmeaza sa schimbe numele bancilor din afara Turciei ce intra in brandul Finans.

"Cand National Bank of Greece a cumparat 46% de la Fiba, au cumparat brandul", a declarat, recent pentru NewsIn, vicepresedintele Finansbank Romania, Omer Tetik. "Eu cred ca procesul de rebranding va fi finalizat pana in aprilie 2007", a spus Tetik. "Brandul Finans este valabil in Turcia, insa in alte tari, Fiba trebuie sa schimbe numele. Asadar, o sa facem Credit Europe Romania, Credit Europe Holland, Credit Europe Russia", a aratat Tetik.

Incepand din 2003, performanta NBG s-a imbunatatit semnificativ, datorita cresterii numarului de credite acordate populatiei si dinamicii economiei elene. in primul semestru, raportul costuri supra venituri al NBG a scazut la 53% de la 57% din iunie 2005 si are perspective de o posibila imbunatatire.

Actionariatul NBG la finele celui de-al treilea trimestru era: 18,7% fonduri de pensii controlate de stat, 45,7% investitori internationali si 35,6% investitori din Grecia. Banca Romaneasca, membra a grupului NBG, avea la finele celui de-al treilea trimestru active de 3,1 miliarde lei (882,5 milioane dolari) si o cota de piata de 2,06%. Banca a incheiat anul 2005 cu un profit de 10,5 milioane lei. Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,705% de NBG, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are o participatie de 10,179%. Alte persoane fizice sau juridice detin 1,116% din capitalul social al bancii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri