Ministrul ungar al economiei a cerut firmei gigant rusesti Gazprom revizuirea pretului gazelor naturale furnizat Ungariei pe baza contractelor pe termen lung, a anuntat publicatia ungara Nepszabadsag, citata de Reuters. Articolul din ziarul ungar preciza ca ministrul ungar al economiei, Janos Koka a ridicat problema pretului gazelor naturale in timpul vizitei facute recent la Moscova, dar Gazprom nu a raspuns inca. Reprezentantii ministerului ungar al economiei au refuzat sa comenteze.

Publicatia Nepszabadsag anunta ca Ungaria plateste considerabil mai mult decat pretul mediu cerut de Gazprom tarilor vest-europene, pentru gazele naturale importate in 2006. Articolul anunta ca ministrul Koka a cerut companiei Gazprom sa revizuiasca si sa reduca, daca se poate, pretul gazelor naturale livrate Ungariei.

Unitatea din Ungaria a companiei germane E.ON, E.ON Foldgaz Trade Zrt a anuntat ca, in momentul cand a cumparat partea majoritara a afacerilor cu gaze naturale ale grupului energetic MOL, a preluat si contractele de cumparare de gaze naturale pe termen lung, semnate intre MOL si Gazprom, care expira in 2015.

Directorul de comunicare al E.ON Foldgaz Trade Zrt, Istvan Kutas, a refuzat sa dea detalii despre pretul gazelor, sustine agentia locala de stiri MTI, dar a spus ca firma ungara nu a fost anuntata ca Gazprom ar vrea sa creasca de la anul pretul gazelor naturale. Aproximativ 80% din necesarul Ungariei de gaze naturale este acoperita prin importuri din Rusia, potrivit datelor citate de NewsIn.

Analistii economici sustin ca importurile Ungariei de gaze naturale vor creste in anii urmatori, din cauza declinului productiei interne.

Publicatia economica rusa Vedomosti a citat documente Gazprom care precizau, marti, ca firma, cel mai mare producator mondial de gaze naturale si furnizor pentru un sfert din nevoia europeana de gaze naturale, se asteapta ca pretul gazelor naturale in Europa sa creasca la 293 de dolari mia de metri cubi, de la nivelul de 257 de dolari mia de metri cubi, estimat pentru 2006. Gazprom a refuzat de asemenea sa comenteze informatia.

Preturile practicate de Gazprom la exporturi sunt corelate cu preturile internationale ale petrolului si produselor obtinute prin rafinarea petrolului, dar sunt ajustate cu o intarziere de sase pana la noua luni.

Publicatia ungara Nepszabadsag a mai afirmat ca Ungaria plateste in prezent de la 295 la 300 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale cumparate de la Gazprom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri