Dolarul si-a revenit urcat de un raport care arata o crestere economica peste estimari a Statelor Unite ale Americii si de avertismentele oficialilor europeni privitoare la recenta apreciere accelerata a euro.
Raportul american a marit asteptarile pietei financiare potrivit carora Federal Reserve (sistemul american de banci centrale) poate amana o coborare a ratelor dobanzilor. Rate mai mari ale dobanzii cresc atat atractivitatea valorilor mobiliare americane cat si cererea de dolari.

In cel de-al treilea trimestru, produsul intern brut (PIB) al SUA a crescut cu o rata anuala de 2,2%, mai rapid fata de estimarile initiale de 1,6% si peste asteptarile economistilor de pe Wall Street, care anticipau o crestere economica de 1,8%. Intr-un alt raport, cunoscut sub denumirea "Beige Book", Federal Reserve anunta ca majoritatea sectoarelor economice ale SUA inregistrau, in primele saptamani din noiembrie, o crestere economica moderata, informeaza NewsIn.

Cresterea dolarului a fost antrenata partial de statisticile bune privind produsul intern brut (PIB) si, mai important, de idea ca Federal Reserve ar putea sa nu aiba nevoie, pana la urma, sa scada ratele dobanzii in primul trimestru 2007, a declarat directorul de strategii valutare globale de la Mellon Financial Corp. din Boston, Samarjit Shankar.

In timpul sedintei de tranzactionare de miercuri dupa-amiaza, de la New York, dolarul a crescut cu 0,4%, in raport cu euro, pana la 1,3145 dolari la un euro. Moneda verde urcase deja in raport cu principalele valute inainte de afisarea rezultatelor macroeconomice bune, revenindu-si dupa pierderile accentuate provocate presupunerea pietei financiare ca Federal Reserve ar putea reduce rata dobanzii, pentru a impulsiona cresterea economica.

Premierul francez, Dominique de Villepin, a declarat mai devreme, in timpul sedintei de tranzactionare, ca recenta crestere a monedei europene ameninta competitivitatea. Ministrul francez de finante, Thierry Breton, a spus ca miscarile puternice ale valutelor nu sunt niciodata favorabile si a invitat la o vigilenta colectiva.

Impactul comentariilor oficialilor europeni nu trebuie neglijat, a spus Shankar. Ajuta la oprirea cresterii rapide a euro, a adaugat Shankar. Euro crecuse, saptamana trecuta, cu aproape 3% in raport cu dolarul, ceea ce a adus castigurile din ianuarie si pana acum la peste 11%. Dolarul a crescut cu 0,2%, pana la 116,23 yeni, intr-o sedinta de tranzactionarea volatila, in care unii investitori au incercat sa sparga culoarul de 116,50 yeni pentru un dolar.

Yenul a fost sustinut, mai devreme, de surprinzator de puternica productie industriala a Japoniei, care a marit asteptarile privind posibila crestere, in decembrie, a ratelor dobanzii de catre Banca Japoniei. Mai tarziu, investitorii au incercat sa sparga cotatia de 115,50 yeni dolarul, la 116,50 yeni/dolar. Cand tentativele au esuat, dolarul s-a depreciat in fata yenului, pana cand cumparatorii au luat din nou cu asalt nivelul superior al culoarului.

Lira sterlina a scazut cu 0,3% fata de dolar, la cursul de 1,9456 dolari/lira. Mai devreme, in timpul sedintei de tranzactionare, lira sterlina inregistrase cea mai mare cotatie din ultimii doi ani, de 1,9545 dolari o lira sterlina, cu putin sub nivelul atins inaintea criezi din 1992 a lirei sterline, cand Marea Britanie a trebuit sa renunte la participarea in cadrul Mecanismului European al Ratei de Schimb, iar lira sterlina s-a prabusit.

Rezultatele sub asteptari inregistrate la vanzarile din sectorul imobiliar de pe piata americana au provocat o scurta cadere a dolarului in raport cu euro, dar nu a avut impact de durata asupra tranzactiilor valutare.

Ministrul spaniol al economiei considera evolutia euro,fireasca

Ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes, a declarat ca euro s-a intarit in raport cu dolarul, dar cresterea nu este neobisnuit de mare, comparativ cu evolutiile anterioare ale cursului schimb intre dolar si fosta moneda spaniola peseta.

Solbes a spus ca Spania va urmari atent intarirea monedei europene, deoarece nu este de dorit o volatilitate excesiva a ratei de schimb a euro. Nivelurile la care suntem nu sunt atipice pentru ratele de schimb, a declarat Solbes, cu ocazia unei conferinte economice.

Separat de chestiunea cursului euro/dolar, Solbes a mai spus ca inflatia spaniola s-a stabilizat, dar ar putea urca usor spre sfarsitul anului, de la nivelul de 2,5% inregistrat in octombrie. Ministrul spaniol al economiei a spus ca inflatia ar putea scadea pana la aproximativ 2%, pana la mijlocul anului viitor, atata timp cat preturile petrolului nu incep iar sa creasca.

Estimarile guvernului spaniol arata ca inflatia la sfarsitul anului 2006 va fi de 2,5 sau 2,6%. Solbes a mai spus ca inflatia ar trebui sa inceapa sa scada la inceputul lui 2007 si va pastra tendinta pana la mijlocul anului viitor. Nivelul inflatiei in a doua parte a anului 2007 va depinde, insa, de pretul petrolului. Ar putea exista o crestere usoara, dar continuam sa speram ca va continua sa scada, a spus Solbes.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri